Tweede Kamer wil pachtbeleid duurzamer maken
De Tweede Kamer wil pachters meer zekerheid geven over de beschikbaarheid van hun grond. De Kamer heeft via een reeks van aangenomen Kamermoties de contouren uitgestippeld waar de nieuwe pachtwet aan zou moeten gaan voldoen.
Staatssecretaris Jean Rummenie werkt aan een nieuwe pachtwet, die gericht is op het stimuleren van langjarige pacht. Dit in plaats van de kortdurende pacht waar de geliberaliseerde pacht toe heeft geleid. Vrijwel alle moties die de Tweede Kamer had ingediend tijdens het pachtdebat werden aangenomen.
De Kamer wil dat staatssecretaris Rummenie een richtlijn maakt over hoe overheden duurzaam om moeten gaan met het verpachten van grond en de daarbij behorende aanbestedingsprocedures. Een motie van NSC en CDA op dit punt werd aangenomen. Directe aanleiding voor deze motie was een situatie in Teylingen, waar de gemeente de pacht van een perceel grond aan de hoogste bieder gunde, in plaats van aan de pachters die al jaren biologisch boeren met Lakenvelders en blaarkoppen op de gronden. Na een intensieve discussie is de pacht uiteindelijk toch aan de bestaande pachters gegund.
Gunnen van pacht
Ook een motie van BBB en CU, waarin de overheid wordt gevraagd om maatregelen te treffen om te stimuleren dat boeren die al lange tijd dezelfde grond pachten van de overheid, deze niet plotseling kwijtraken bij een nieuwe pachtuitgifte, werd aangenomen.
De Kamer is ook voorstander van het gunnen van de pacht aan boeren die de grond al langer pachten of boeren uit de directe omgeving van de grond. De Kamer stemde voor een motie van BBB’er Cor Pierik en Pieter Grinwis (CU) op dit punt. Lastig daarbij is het Didam-arrest. Daaruit komt voort dat de overheid verplicht is een openbare selectieprocedure te starten als er meerdere gegadigden zijn voor overheidsgrond. De Kamer stelt voor om de afstand tot de grond of eerdere pacht van het perceel als één van de criteria bij deze openbare selectieprocedure te laten gelden. Ook een motie van VVD en GL-PvdA om het Didam-arrest geen beperkende factor te laten zijn bij opstellen van duurzame pachtcontracten werd aangenomen.
Eind dit jaar in Tweede Kamer
In antwoord op Kamervragen van GroenLinks-PvdA reageert Rummenie dat de keuze voor de selectiecriteria de bevoegdheid is van de betreffende overheidsorganisatie en afhankelijk is van het doel met de grond. “Zelf ben ik voorstander van de aanpak van onder meer Staatsbosbeheer die de uiteindelijke selectie baseert op 70% kwaliteit en 30% prijs, maar deze keuze is uiteindelijk aan de betreffende overheid”, aldus Rummenie.
De Kamer stemde ook voor een motie van PvdD-Kamerlid Inéz Kostic, waarin het kabinet wordt gevraagd om te onderzoeken hoe het pacht- en grondbeleid kan worden ingezet om het areaal biologische landbouw te vergroten.
Staatssecretaris Rummenie verwacht voor de zomer zijn nieuwe pachtwet openbaar te maken via een internetconsultatie. Op zijn vroegst wordt de wet eind dit jaar aan de Tweede Kamer voorgelegd. In de tussentijd behandelt de Tweede Kamer ook de initiatiefnota van VVD en GroenLinks-PvdA nog.