Boerenprotest bij luchthaven Schiphol. - Foto: Irene van der Marel AlgemeenNieuws

Trekkeractie om Schiphol ‘op te kopen’

Actieboeren gaan maandagochtend vroeg op pad naar luchthaven Schiphol, om in het kader van een ludieke actie een koopcontract aan te bieden.

“We draaien de rollen eens om”, aldus de organiserende boeren. “Als de landbouw Schiphol opkoopt, is het stikstofprobleem opgelost,” is de gedachte. Boeren uit alle hoeken van het land zijn maandag op de trekker gestapt.
Voor het symbolische bedrag van 1 euro (excl btw) willen boeren Schiphol opkopen. Schiphol-CFO Robert Carsouw namhet voorlopig koopcontract in ontvangst, maar gaat het niet tekenen. Hij legde namens de directie van Schiphol uit hoe de luchthaven staat in het stikstofprobleem. Carsouw benadrukte op het podium tegenover de boeren dat Schiphol geen plannen heeft om boerenbedrijven in de regio op te kopen om stikstofruimte voor de luchthaven te creëren. “We zetten in op het verduurzamen van ons bedrijf, door met elektrische bussen en auto’s te werken. Als er geluiden zijn geweest van plannen om boeren op te kopen, komt dat niet bij ons vandaan.”

Ons aandeel is 0,1% in de stikstofuitstoot

De CFO ziet dat de boeren en Schiphol in hetzelfde schuitje zitten: “We zijn allebei belangrijk voor Nederland. Jullie zorgen voor de voedselvoorziening, wij verbinden Nederland met de wereld. En we zijn ook allebei heel belangrijk voor de economie en worden geroemd om onze kwaliteit.” Een derde overeenkomst tussen de beide sectoren is volgens Carsouw dus het stikstofprobleem, hoewel het voor Schiphol van marginaal belang is. “Ons aandeel is 0,1% in de stikstofuitstoot. We hebben op verzoek van het Rijk een vergunning aangevraagd en we hebben er vertrouwen in dat we met verduurzaming ook de ruimte creëren voor die vergunning.”

Bekijk hieronder de video. Robert Carsouw, Chief Financial Officer (CFO) van Schiphol Group, spreekt de boeren toe. Video: Rutger van Lier.

150 trekkers bij protest Schiphol

Carsouw noemde de actie van de boeren erg creatief en zegt een kopie van het contract ook op te sturen naar het ministerie van Financiën, als grootaandeelhouder van de luchthaven. “En ik hang ‘m op in mijn werkkamer, als herinnering dat we dit probleem samen moeten oplossen.”
Organisator van deze relatief spontane actie is melkveehouder Frans-Jan ter Beek uit Muiden. “Als we thuis blijven boos doen, gebeurt er niks. Dus heb ik contact gezocht met mede-actievoerder René Staal en hebben we deze actie opgezet. Er moet een oplossing komen voor het stikstofprobleem en dat moet niet te lang meer duren. Dus moeten we de druk erop houden.” Zondag gingen de eerste berichten rond met een oproep om met trekkers naar Schiphol te gaan. Ter Beek heeft zo’n 150 trekkers uit verschillende hoeken van het land geteld. “Ik had vooral trekkers uit mijn eigen omgeving verwacht, maar er waren ook boeren uit Groningen, Friesland en Limburg.” Hij is zelf tevreden over de actie. Rond 11 uur was de actie in Schiphol afgerond en gingen boeren weer op de trekker terug naar huis.

Eind vorige week gingen de stemmen al op in verschillende appgroepen om een actie op te zetten, naar aanleiding van het nieuws dat Schiphol geen natuurvergunning kan krijgen als er geen stikstofreductie geboekt wordt. De minister geeft die vergunning niet zolang de luchthaven niet hard kan maken dat de stikstofbelasting op natuurgebieden binnen een straal van 25 kilometer binnen de perken blijft. Boeren vrezen dat er landbouwbedrijven zullen moeten wijken voor de luchthaven. Al langer is er kritiek vanuit de landbouw op de luchtvaart in het kader van stikstof. De boeren vinden dat alle sectoren bij moeten dragen aan het terugdringen van de stikstofuitstoot.

Lees verder onder de video (bron: Irene van der Marel).

Hieronder foto’s van de actie, maandagmorgen. – Foto’s: Rutger van Lier van Boeren Samenwerking Achterhoek (BSA) en Irene van der Marel.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

Beheer
WP Admin