AkkerbouwOpinie

Tomaten met een pukkel

Kromme komkommers en afgekeurde tomaten verdwijnen ?f in de vergister ?f gaan naar de afvalverwerker. Waarom leveren we ze niet gratis aan de voedselbanken?

Enkele dagen geleden las ik mijn dagblad: Gebrek aan vers product voor klanten voedselbank. Ook op tv kwam dit nieuws aan bod. Als boer denk je dan: hoe kan dit? Er zijn te veel uien, te veel aardappelen en te veel fruit. Dat moet allemaal via een fruitprogramma op school aan de man worden gebracht. Enkele weken eerder werd in dezelfde krant relame gemaakt voor ‘Kom in de Kas’ en ‘Boeren openen deuren voor burgers’. Prachtige initiatieven om de burger te betrekken bij de landbouw. Hiermee is het probleem van de voedselbank duidelijk. De voedselbank betrekt zijn producten bij de retail als ‘over-datumproducten’. Dit betekent dat die mooie rechte komkommer voor de armen wel direct op moet, want rot ligt op de loer. Hetzelfde geldt voor sla en aardappelen.

Drie vliegen in één klapWaarom leveren we als landbouw onze producten niet als gift aan de voedselbanken? Aardappelen en uien verdwijnen όf in de vergister όf moeten tegen hoge kosten naar de groenstort van de afvalverwerker. Kromme komkommers en tomaten met een pukkel zijn uitstekend te eten. Ze worden dan ook bij sommige toko’s aangeboden voor prijzen die ver onder die van AH of Jumbo liggen.Laten we als landbouw een deel van het geld dat uitgetrokken wordt voor acceptatieverbetering van onze bedrijftak, besteden aan verse producten die we doneren aan de voedselbank en op deze wijze uit de markt halen. Dan slaan we drie vliegen in één klap:

1. arme gezinnen krijgen beter eten en zullen dus minder ziek zijn;

2. we tonen als bedrijfstak onze sociale betrokkenheid bij de maatschappij in tijden van ‘crisis’;

3. de landbouw kweekt hiermee goodwill bij zowel links als rechts.

Voedzaam

Bijkomend voordeel is dat de nu als mindere kwaliteit uitgesorteerde producten hun weg vinden naar de consument. Een kleine wortel of kromme komkommer is niet minder voedzaam dan een grote of rechte. Bij Welkoop liggen zakken gewassen wortelen die te klein of gebroken zijn als konijnen- en paardenvoer. Deze wortelen smaken echter net zo goed of zelfs beter dan hun grote broer die al een week in het schap ligt te wachten op een koper.

In ieder geval zal een actie als deze de landbouw meer goed doen dan een paar vierkante centimeter meer per kip of per big. Van al deze door een enkeling opgelegde eisen ligt het gros van de Nederlanders niet wakker, maar van een rammelende maag wel.

Dicht-bij-huisacties

We moeten ons realiseren dat we allemaal bij de voedselbank terecht kunnen komen na wat voor domme pech dan ook. Voor mij staat voorop dat we de landbouw weer positief op de kaart moeten zetten en wel via dicht-bij-huisacties.

Beheer
WP Admin