Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland. - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Toekomstvisie LTO: goed eten, mooi groen en sterk ondernemerschap

LTO Nederland heeft dinsdag een concept van zijn toekomstvisie voor de Nederlandse agrarische sector richting 2030 gepubliceerd. Centraal staan drie thema’s: goed eten, mooi groen en sterk ondernemerschap.

Voorzitter Sjaak van der Tak zegt in een videotoelichting dat Nederlandse boeren en tuinders veel te bieden hebben, maar voor veel uitdagingen en moeilijke opgaven staan . “Dat vraagt om een ontwikkeling van onze agrarische sector. In onze visie schetsen we vijf mogelijke routes voor verandering.”

Vijf transitiepaden

In de visie staan vijf zogenoemde transitiepaden: hightech gesloten, hightech open, biologisch plus, maatschappelijk en natuur&landschap. LTO benadrukt dat voorop staat dat ondernemers zelf hun pad richting de toekomst kiezen, maar wil op deze manier mogelijke ontwikkelroutes schetsen.

LTO werkt sinds vorig jaar aan de toekomstvisie. Leden hebben hiervoor input geleverd en worden de komende tijd uitgenodigd om te reageren op de toekomstvisie. Hiervoor gaat de belangenbehartiger ledenbijeenkomsten organiseren, is er volgende week een webinar, en er is een digitaal formulier waar leden aanpassingen kunnen voorstellen.

Maatschappelijke discussies

“Met dit manifest willen we met onze leden in gesprek over de stip op de horizon”, aldus Van der Tak. Hij wijst op de vele maatschappelijke discussies die op dit moment spelen en die van belang zijn voor de sector. “Richting de toekomst, waarin er al veel voor ons besloten is en er meer van ons wordt gevraagd, is het cruciaal dat de sector zélf een duidelijk antwoord heeft.”

Reacties

  1. Op no 1, 2 en 3 had rendement, rendement en rendement moeten staan. daar zou LTO een speerpunt van moeten maken. Vooral het rendement op vermogen is in de grondgebonden sectoren, zoals melkveehouderij en akkerbouw, allerbelabberdst. Wellicht zouden we grondbezit en grondgebruik meer los van elkaar moeten koppelen. “out of the box” denken heet dat. Daarentegen kiezen we voor een conservatieve benadering en leggen we ons te gemakkelijk neer bij deze financiële ongezonde situatie.

    1. Grondgebonden groei heeft misschien iets minder zichtbaar rendement, maar geeft al jaren sterke en de minst afhankelijke bedrijven .

  2. Een suggestie voor nadere invulling van ondernemerschap en bijbehorend beleid :
    Ondernemerschap gericht op : nul emissie door precisie
    Bijbehorend beleid, dat recht doet aan dat ondernemerschap : De Afrekenbare StoffenBalans .
    Meer hierover 21 juni Dag van de Kringlooplandbouw Zevenhoven Herre Bartlema Wageningen

Beheer
WP Admin