Foto: ANP/ Dursun Aydemir / Anadolu Agency AlgemeenNieuws

Timmermans: ‘Verder met landbouwhervormingen’

“We moeten doorgaan met de hervorming van de landbouw”. Eurocommissaris Frans Timmermans is duidelijk tijdens een toespraak op het zogenoemde Forum voor de Toekomst van de Landbouw, afgelopen week in Brussel. Als we niks doen, betekent dat het einde van de mensheid, aldus de Nederlander.

Timmermans somde in zijn toespraak voor een zaal met landbouworganisaties en milieuclubs een heel lijstje met maatregelen op die de komende tijd nog moeten worden genomen. “Boeren kunnen koolstof opslaan in bodems en in duurzame producten zoals houtbouw.” De Europese Commissie is samen met deskundigen momenteel bezig om niet alleen goede definities te vinden voor wat precies wordt verstaan onder de opslag van koolstof, het systeem moet ook controleerbaar zijn, zodat fraude wordt voorkomen. Wellicht voor de zomer komt er meer duidelijkheid.

Biomethaan

Verder wil Timmermans dat op veel meer daken en schuren bij boerderijen zonnepanelen komen te liggen. “Boeren kunnen ook belangrijke leveranciers van biomethaan worden.” Hij ziet een win-winsituatie, want het helpt om de klimaatdoelstelling (CO2-neutraal in 2050) te halen en zorgt voor extra inkomsten voor boeren.

Hij wil dat er een nieuw verdienmodel komt. Boeren die op een natuurlijke manier boeren moeten extra geld krijgen. “Op dit moment wordt een miljoen soorten met uitsterven bedreigd als we niks doen. De biodiversiteit holt achteruit.” Dat is volgens Timmermans niet alleen de zorg van natuurbeschermers, maar van iedereen in de landbouw.

Ongezonde bodems

De grond waarop wordt geteeld is in grote delen van Europa in slechte conditie. Volgens de Eurocommissaris is zestig tot zeventig procent van de bodems ongezond. “Elke boer kan je vertellen dat je op dood land geen voedsel kan verbouwen. Bovendien neemt een bodem die ziek is geen koolstof op.”

De hervorming zal veel extra geld kosten. Makkelijk zal het niet zijn, het zal zelfs pijn doen, zegt Timmermans. Het is het mantra dat de Europese Commissie telkens laat horen. Binnen de Commissie is er constant discussie over waar het geld aan besteed moet worden. Aan ondersteuning van boeren die het nu moeilijk hebben, onder andere vanwege de oorlog in Oekraïne, of aan meer structurele hervormingen. Timmermans houdt zich tijdens zijn toespraak op de vlakte. “Er is veel publiek geld beschikbaar, maar er zijn ook private investeringen mogelijk.”

Verdeling van geld beter regelen

Eén ding is zeker. Timmermans is niet van plan om de ambities van de Green Deal aan te passen. Hij wil wel de regels over wie geld krijgt uit de Europese potten, en wie niet, aanpassen. Hij vindt het een schande dat het geld bij een kleine groep mensen terechtkomt, die soms niet eens zelf boer zijn. “Het systeem heeft geleid tot een te grote afhankelijkheid van kunstmest en geïmporteerd voer, waarbij twee derde van de granen wordt gebruikt om dieren te voeren in plaats van mensen.”

Juist nu is het tijd om schouder aan schouder met de boeren te staan, is de boodschap van de Eurocommissaris. “Het geld dat we uitgeven aan het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) moet in de zakken van boeren terecht komen en niet bij de agro-industrie. Niet nog meer kunstmest, pesticiden en varkens, maar een natuurlijke toekomst.”

Reacties

  1. En de industrie???
    Schiphol??
    Nee, de boeren moeten maar verdwijnen, alles lekker volbouwen en wegen aanleggen.
    Nog meer mensen in Nederland, terwijl er al veel te veel zijn!!!
    zijn we over 20 jaar nog verder achteruit!!
    Stelletje sukkels!!!

  2. En de industrie???
    Schiphol??
    nee, boeren moeten maar verdwijnen, alles lekker volbouwen, nog meer mensen in Nederland.
    Alles verharden.
    zijn we binnen 20 jaar nog verder weg!!
    stelletje sukkels!!!

  3. Beste is om in Brussel is drastisch te gaan hervormen.
    Een nieuw Brussels accoord en toekomst visie waar alle lidstaten achter staan, waar we over 10 20 jaar heen gaan!!!

  4. De boeren kunnen hout aanplanten. Dat wordt dus letterlijk en figuurlijk op een houtje bijten. En dat zal dan wel zijn om de pijn te verzachten. Als je de bodyconditie van TimmerFrans zelf ziet dan heeft hij zich al op de toekomst voorbereid.

  5. Wat hier op dit platform overwegend wordt gecommuniceerd is alles behalve krimp, maar enkel meer meer meer, een normaal mens moet toch onderhand door hebben dat er vooral in Nederland geen ruimte meer is om te groeien in volume dus zal de groei in inkomen op een andere manier gerealiseerd moeten worden. Daar over nadenken heeft niets te maken met klein kabouterachtig denken maar met het streven naar een werkelijke oplossing. En als er te veel mensen op deze aarde zijn dan valt daar weinig tegen te doen waar wel wat aan gedaan kan worden is het teveel aan vee in Nederland. De huidige generatie heeft het binnen 50 jaar voor elkaar gekregen het milieu naar de kloten te helpen.

    1. beste even , dat komt niet alleen door uw” teveel vee” argument er zijn veel te veel mensen in nederland, en die blijven bouwen en lux consumeren (vervuilen).. bijvoorbeeld onder de steden kunnen we geen zuiver grondwater winnen.. we zullen het nog maar niet over de biodiversiteit hebben die veel minder /of geheel weg is in de stad… als je nu alle boeren opruimt, zijn we over 25 jaar weer op de zelfde positie als nu, immers dan is alles volgebouwd met beton en asfalt….. een oplossing is echt krimpen van de bevolking… de sector heeft al gekrompen, superheffing, fosfaatrechten en varkensrechten enz.. enz..

  6. Hoor wel vaker van die onzin verhalen van uitgeputte gronden komt omdat je niet meer mag bemesten. Groenbemesters subsidieren als dat mogelijk is is erg goed voor de bodem

    1. groenbemesters houden mineralen vast, maar is geen bemesting. Het is marginaal en zonder bemesting boer je toch achteruit

  7. Het is makkelijk om te zeggen hoe het allemaal niet moet en iemand die met plannen komt af te branden. Er zijn echter een paar nogal cruciale vragen waar ik weinig antwoord op hoor of lees: waar komen de mineralen vandaan wanneer de mijnen leeg raken? Wat doen we wanneer stikstof, kunstmest en chemie onbetaalbaar en/of onbeschikbaar zijn omdat energie op raakt en alternatieve energie niet in de behoefte kan voorzien? Hoe buigen we het lineaire voedselsysteem (kunstmest-product-voeding-afval) om in een circulaire?

  8. Hoho attie, franse politici houdzn het meest van de boeren. Timmerfrans niet maar zorgt door minder productie wel voor hogere prijzen. Ook wel frans: minder werken en meer verdienen.

    1. Kwam toch niet helemaal uit de verf farmerbn met franse melkprijzen afgelopen jaar? , nee hou niet zo van prijsafspraken 🤔

  9. Mooi klaar met die Timmermans, wat waren ze indertijd blij met een hoge Brusselse post.., nou dat weten we inmiddels. Liever een Duitser Fransman of een Belg (die laatste zijn ook erg goed.

    1. Hoho attie, vergeet de fransen niet. Alleen franse politici houden van boeren. Dat die timmerfrans zo groen doet is alleen maar mooi: hierdoor steeds minder productie en hogere prijzen. Ook wel frans: minder werken en meer verdienen.

  10. Timmermans heeft gelijk je kunt niet oneindig doorgroeien in een eindige wereld .
    Er zijn steeds meer mensen die dat inzien

  11. niet te geloven die kabouter is helemaal de weg kwijt kan iemand hem ophalen en achter een gesloten deur opsluiten. einde van de mensheid totaal koekoek.

  12. “Het einde van de mensheid “, hoor onze ongekozen Timmerfrans het weer eens lekker dedain van de kansel roepen. Het ene doemscenario na het andere schreeuwt de man uit en weet totaal niet waarover ie spreekt. Gewoon het verlengstuk van greenpeace meer niet. En van greenpeace weten we inmiddels dat ze wel eens een loopje nemen met de waarheid.

  13. De boer aan totaal subsidie infuus leggen zoals timmermans wil is geen gezonde oplossing en al helemaal niet voor een goed toekomstperspectief.

Beheer
WP Admin