‘Terug op het oude nest: Pluimveehouderij’
Mijn focus binnen Uitgeverij Misset – de uitgever van Boerderij en Pluimveehouderij – verschoof ruim vier jaar geleden volledig van Pluimveehouderij naar onze internationale uitgave Poultry World. De dynamiek in de mondiale pluimveesector is zeker een andere dan die in Nederland. Al was het maar omdat de productie van dierlijk eiwit internationaal wordt gekoesterd en groeit als kool.
Tegelijkertijd speelt de kennis en kunde van de Nederlandse pluimveebedrijven en die in de periferie een grote rol. Tot ver over de grens hoor en zie je ‘onze’ inbreng. Dat blijkt ook wel uit de rol die het Dutch Poultry Centre vervult en waar voorzitter Jan Wolleswinkel in een interview met Pluimveehouderij over vertelt. Voor mijzelf geeft de terugkeer op het oude nest als hoofdredacteur Pluimveehouderij dan ook voldoening.
Trump, stikstof en kaders
Hoewel de analogie volledig scheef gaat, is er nog iemand die na vier jaar met voldoening terugkeert op zijn vorige positie, namelijk de Amerikaanse president Donald Trump. Met angst en beven worden zijn handelingen en besluiten gadegeslagen. Dreigende handelstarieven kunnen Europa parten gaan spelen. Tegelijk laat Trump zien dat gemaakte afspraken en ingevoerde wetten herzien kunnen worden.
Vergroening wordt ‘drill, baby, drill’ en het Parijse klimaatakkoord, dat zeggen ‘we’ als VS gewoon op. America first, oftewel het grotere belang in binnen- en buitenlandse politiek staat bovenaan. Dit staat in schril contrast met het moeras waarin Nederland zich bevindt. Stikstof hangt als een molensteen om de nek van de sector en een oplossingsrichting, anders dan snelle krimp van de veestapel, lijkt na de uitspraak in de Greenpeace-zaak verder weg dan ooit. Binnen de gestelde kaders is er nagenoeg niets mogelijk.
Eventuele creatieve oplossingen worden meteen gegijzeld door belangengroeperingen. Nu is Trump wellicht niet de beste inspiratiebron, maar hij maakt wel duidelijk dat sommige oplossingen buiten het reeds lang geleden gestelde kader liggen.