AkkerbouwAchtergrond

Telen en spuiten in Canada

Het is wel makkelijk als u weet wat voor bedrijf we ongeveer runnen. Daarom een overzicht.

We exploiteren hier in Dresden, Ontario (Canada) een akkerbouwbedrijf met daarnaast een loonwerktak. We telen dit jaar 20 hectare suikerbieten, 20 hectare sojabonen, 3 hectare sjalotten en 2 hectare zaaiuien. In opdracht van een leverancier van kunstmest en bestrijdingsmiddelen bespuiten we tussen de 3 en 4.000 hectare per jaar. Dat gaat op basis van een vijfjarig contract. We spuiten met een Case 3185 zelfrijdende spuit van 27 meter breed.
Ook verzorgen wij het hakselen van luzerne en snijmais voor drie melkveehouders in de directe omgeving. Dat is eigenlijk te weinig, maar door de BSE-crisis van een paar jaar geleden besloot onze grootste klant met 1.600 stuks mestvee ermee te stoppen. Dat was dus een fikse tegenvaller voor ons.

Zoon Huib (26) werkt deels mee op het bedrijf en verder werkt hij bij verschillende boeren in de omtrek op afroep.
Wij zijn in 1999 met z’n vijven naar Canada geëmigreerd. Inmiddels woont onze oudste dochter alweer bijna twee jaar in Nederland. Na negen jaar in Canada kwam zij tot de conclusie dat het niet haar land was, ze wilde het in Nederland gaan proberen. Zij heeft het daar nu erg naar haar zin en heeft dus ook geen spijt van haar remigratie.

Het leven in Canada ervaren wij ook als totaal anders dan in Nederland. Er zijn voordelen, maar ook zeker nadelen.
Het grootste nadeel is dat iedereen veel meer op zichzelf is. Echt goede vrienden zul je hier onder de Canadezen niet gauw maken. En, zoals algemeen bekend: gezelligheid bestaat hier niet en dat missen wij wel.

Ook bedrijfsmatig is het anders. Loyaliteit is hier een vrij onbekend begrip en dat is nu net iets waar ik wel veel waarde aan hecht. Hier is het principe: wie het goedkoopst is, krijgt de handel. Maar ook daar wen je uiteindelijk aan.
Zo zijn wij twee jaar geleden veranderd van leverancier van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, na negen jaar alles bij de plaatselijke leverancier betrokken te hebben. Toen besloten wij om ook voor de goedkoopste te gaan en nu doen wij zaken met een bedrijf op 80 kilometer afstand. Naast een veel betere prijs is de service van dit bedrijf ook nog eens veel beter dan wat we gewend waren.

Groeten uit Canada.

Foto: Jan Zonderland

Beheer
WP Admin