Oogst van Nederlandse sojabonen. Foto: Cor Salverius AkkerbouwNieuws

Teelt sojabonen verdubbeld in Nederland

Er worden steeds meer eiwitrijke gewassen geteeld in Nederland.

Het areaal sojabonen is in 2022 ruim twee keer zoveel als in 2021. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de landbouwtelling 2022 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sojabonen en lupine

De teelt van eiwitrijke gewassen zoals luzerne, veldbonen en sojabonen is in 2022 toegenomen met 1%. Het areaal voor sojabonen en (niet bittere) lupine neemt toe. Deze twee gewassen zijn voornamelijk bestemd voor de humane consumptie. Het areaal sojabonen is dit jaar 185 hectare, meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar (80 hectare). Hiermee krabbelt het areaal weer wat omhoog. In 2020 kelderde de sojabonenteelt, door het oogstrisico dat toenam door weersomstandigheden. Het areaal lupine groeide van 84 naar 120 hectare (42%). De twee gewassen staan volop in de belangstelling vanwege de rol die zij vervullen in de eiwittransitie. Verschillende Nederlandse vlees- en zuivelvervangerproducenten maken gebruik van Nederlandse eiwitgewassen voor hun producten.

Hoewel het sojagewas in Nederland toeneemt, blijft het in de gehele EU nagenoeg op hetzelfde niveau. In 2021 bedroeg het areaal sojabonen 940.000 hectare, in 2020 was dit nog 941.000 hectare. Begin dit jaar riepen grote landbouworganisaties op tot een Europese strategie op het gebied van plantaardige eiwitten.

Gewassen voor veevoer

Er wordt in Nederland op 9.500 hectare eiwitrijke gewassen geteeld. Het overgrote gedeelte hiervan bestaat uit luzerne, hoewel dit al een aantal jaren afneemt. In 2022 is het areaal met 8% afgenomen naar 6.700 hectare. Daarnaast groeide ook het areaal veldbonen in Nederland. Dit groeide van 438 hectare vorig jaar naar 2.020 hectare in 2022. De veldbonen zijn voornamelijk bestemd voor veevoer, maar er zijn ook meerdere pilots om te onderzoeken of de Nederlandse veldboonteelt ook kansen biedt voor humane consumptie.
Beheer
WP Admin