Foto: AgriPlaza makelaars RundveeFoto

Te koop: Melkveebedrijf met alle grond dichtbij

In Groningen staat een veebedrijf voor 100 melkkoeien te koop. De NB-vergunning is in aanvraag, maar als die verleend wordt is verdubbeling mogelijk.

 • In het Groningse Oldambt staat in Westerlee een veebedrijf met capaciteit voor 100 melkkoeien en 100 stuks jongvee met 37 hectare te koop. De vraagprijs is €3,75 miljoen. Dit is exclusief bijhorende 4.979 kg fosfaat en betalingsrechten, maar dit is bespreekbaar. Het bedrijf going concern overnemen kan ook. De veestapel telt nu 97 melkkoeien - gemiddelde jaarmelkproductie is 10.300 kg bij 4,54 vet en 3,68 eiwit – en 45 stuks jongvee. Ook voervoorraad en machines kunnen bij de verkoop inbegrepen worden. - Foto's: AgriPlaza makelaars

  In het Groningse Oldambt staat in Westerlee een veebedrijf met capaciteit voor 100 melkkoeien en 100 stuks jongvee met 37 hectare te koop. De vraagprijs is €3,75 miljoen. Dit is exclusief bijhorende 4.979 kg fosfaat en betalingsrechten, maar dit is bespreekbaar. Het bedrijf going concern overnemen kan ook. De veestapel telt nu 97 melkkoeien – gemiddelde jaarmelkproductie is 10.300 kg bij 4,54 vet en 3,68 eiwit – en 45 stuks jongvee. Ook voervoorraad en machines kunnen bij de verkoop inbegrepen worden. – Foto’s: AgriPlaza makelaars

 • Alle 37 hectare (overgangs-)grond ligt dichtbij. 24,5 hectare ligt pal achter het erf. Dit is lichte kleigrond met wat veen ertussen. Er loopt een 400 meter lang kavelpad en er zijn meerdere drinkbakken. Beweiden is hier goed mogelijk. De overige 12,5 hectare ligt direct aan de andere kant van de weg. Dit zijn twee kavels die gescheiden worden door een 4 meter brede waterschapssloot. Deze grond is dalgrond met zand en veen door elkaar.

  Alle 37 hectare (overgangs-)grond ligt dichtbij. 24,5 hectare ligt pal achter het erf. Dit is lichte kleigrond met wat veen ertussen. Er loopt een 400 meter lang kavelpad en er zijn meerdere drinkbakken. Beweiden is hier goed mogelijk. De overige 12,5 hectare ligt direct aan de andere kant van de weg. Dit zijn twee kavels die gescheiden worden door een 4 meter brede waterschapssloot. Deze grond is dalgrond met zand en veen door elkaar.

 • De ligboxenstal met capaciteit voor 100 koeien is wat ouder en is in 1983 gebouwd. In 2001 is deze stal verlengd en is het oude deel – op het dak na – compleet gerenoveerd. Er zijn onder meer nieuwe roosters en voerhekken in gekomen. Ook is dit staldeel 1 meter verbreed waardoor de boxen aan beide kanten nu langer zijn. Aandachtspunt is dat op een deel van het oude dak asbest ligt. In totaal gaat dit om 600 m².

  De ligboxenstal met capaciteit voor 100 koeien is wat ouder en is in 1983 gebouwd. In 2001 is deze stal verlengd en is het oude deel – op het dak na – compleet gerenoveerd. Er zijn onder meer nieuwe roosters en voerhekken in gekomen. Ook is dit staldeel 1 meter verbreed waardoor de boxen aan beide kanten nu langer zijn. Aandachtspunt is dat op een deel van het oude dak asbest ligt. In totaal gaat dit om 600 m².

 • Er geldt een milieuvergunning voor 100 melkkoeien en 100 stuks jongvee. De NB-vergunning wordt echter net als die van veel andere Groningse bedrijven opnieuw door de provincie onder de loep genomen. De makelaar verwacht dat die komende zomer verleend zal worden. De reden: de afwezigheid van een Natura 2000-gebied in de buurt. Een groot voordeel voor eventuele uitbreiding is dat koeien nu op een gewone roostervloer lopen. Als een koper voor een emissiearm vloersysteem zou kiezen, zou die via intern salderen bijna het dubbele aantal koeien kunnen houden.

  Er geldt een milieuvergunning voor 100 melkkoeien en 100 stuks jongvee. De NB-vergunning wordt echter net als die van veel andere Groningse bedrijven opnieuw door de provincie onder de loep genomen. De makelaar verwacht dat die komende zomer verleend zal worden. De reden: de afwezigheid van een Natura 2000-gebied in de buurt. Een groot voordeel voor eventuele uitbreiding is dat koeien nu op een gewone roostervloer lopen. Als een koper voor een emissiearm vloersysteem zou kiezen, zou die via intern salderen bijna het dubbele aantal koeien kunnen houden.

 • Rechts voorin de ligboxenstal bevindt zich een Fullwood 2x7-melkstal uit 2005. Die is voorzien van melkmeting.

  Rechts voorin de ligboxenstal bevindt zich een Fullwood 2×7-melkstal uit 2005. Die is voorzien van melkmeting.

 • Pal naast de 2x7 is een ruimte waar een melktank met 10.000 liter capaciteit is geplaatst. De melk wordt afgenomen door A-ware.

  Pal naast de 2×7 is een ruimte waar een melktank met 10.000 liter capaciteit is geplaatst. De melk wordt afgenomen door A-ware.

 • De tweede stal is een jongveestal uit 2007. Onder meer met drinkautomaat, zwevende boxen en strohokken. Ook hier is plek voor 100 dieren.

  De tweede stal is een jongveestal uit 2007. Onder meer met drinkautomaat, zwevende boxen en strohokken. Ook hier is plek voor 100 dieren.

 • Het bouwblok is 1,5 hectare groot en is nog niet volledig benut. Er is eventueel ruimte voor een extra stal.

  Het bouwblok is 1,5 hectare groot en is nog niet volledig benut. Er is eventueel ruimte voor een extra stal.

 • De mestsilo en de kelders onder de ligboxen- en jongveestal brengen de totale mestopslagcapaciteit op 3.000 kuub.

  De mestsilo en de kelders onder de ligboxen- en jongveestal brengen de totale mestopslagcapaciteit op 3.000 kuub.

 • Op het erf bevinden zich verder nog zeven krachtvoersilo’s en twee kunstmestsilo’s.

  Op het erf bevinden zich verder nog zeven krachtvoersilo’s en twee kunstmestsilo’s.

 • Het grote woonhuis is van 1953 en is ruim: 200 m². Er zijn onder meer zes slaapkamers. Het bedrijf is mooi vrijgelegen. Het is een open agrarisch gebied en het dichtstbijzijnde Natura 2000-gebied ligt 35 kilometer verder weg. De stad Groningen is amper 20 minuten rijden.

  Het grote woonhuis is van 1953 en is ruim: 200 m². Er zijn onder meer zes slaapkamers. Het bedrijf is mooi vrijgelegen. Het is een open agrarisch gebied en het dichtstbijzijnde Natura 2000-gebied ligt 35 kilometer verder weg. De stad Groningen is amper 20 minuten rijden.

 • Dit is een zogeheten Oldambtster boerderij. Achter het woonhuis bevindt zich een zeer ruime schuur. Hier worden onder meer machines, hooi en stro opgeslagen. Een deel van de schuur is ingericht als kroeg.

  Dit is een zogeheten Oldambtster boerderij. Achter het woonhuis bevindt zich een zeer ruime schuur. Hier worden onder meer machines, hooi en stro opgeslagen. Een deel van de schuur is ingericht als kroeg.

 • Een overzicht in de grote schuur waar zich ook nog een werkplaats bevindt.

Voor meer informatie: AgriPlaza Makelaars, Tynaarlo (Dr.).

  Een overzicht in de grote schuur waar zich ook nog een werkplaats bevindt.

  Voor meer informatie: AgriPlaza Makelaars, Tynaarlo (Dr.).

Meer lezen over agrarisch vastgoed? Check het dossier!

Beheer
WP Admin