AlgemeenAchtergrond

Tarweoogst traag

De tarweoogst in Nederland verloopt traag. Buien verhinderen een vlotte oogst.

In het zuiden en midden van Nederland staan akkerbouwers te popelen om het graan binnen te halen.In het noorden van het land is de tarweoogst in volle gang. De rest van het land wacht nog op mooi weer.

CZAV heeft nog maar een fractie van de tarwe binnen in vergelijking met de oogst in 2009 ”Vorig jaar hadden we in drie dagen de helft van het graan binnen. Nu zitten we pas op eenderde”, zegt Ko Francke, adjunct-directeur van coöperatie CZAV in Zuidwest-Nederland.

Ook de Agrarische Unie constateert dat de oogst duidelijk langer duurt dan vorig jaar. ”Toen hadden we het graan binnen zes dagen binnen. Nu zijn we zes weken onderweg en is er nog maar maximaal 20 procent binnen”, zegt Arjan Bastiaan van de Agrarische Unie.

In het midden en noorden van het land is het graan goed rijp, waardoor het zaak wordt het gewas van het land te halen. “Het graan kan nog wel een weekje op de akker staan, maar daarna lopen akkerbouwers het risico dat de kwaliteit hard achteruit gaat”, zegt Bastiaan.

Daarbij zegt Bastiaan dat ze nu continu de vrachtwagens paraat moet hebben voor het moment dat de akkerbouwers werkelijk beginnen te oogsten. “Bij mooi weer wordt het heel druk.”

In het Zuiden zijn de opbrengsten wisselend. “Het graan van de droge zandgrond had wat lagere opbrengsten, terwijl van de klei juist weer hogere opbrengsten afkwamen. Ondertussen zijn de opbrengsten redelijk consequent geworden”, zegt Francke. De opbrengsten in het zuiden van het land liggen nu tussen de 9 en 10 ton per hectare.

In het Noorden waren telers gisteren druk met de oogst. Bij Agrifirm in Winschoten werd veel tarwe afgeleverd. De kwaliteit was goed.Henk Pimmelaar uit het Groningse Schildwolde was een van de telers die gisteren de tarwe binnenhaalde. In het Noorden is het een paar dagen droog geweest en daarom kon hij aan de slag.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin