AlgemeenOpinie

Stinky Bird

Dankzij de mobiel van Sjoerd komen we de eerste dagen in Ecuador nog niet helemaal los van Nederland en van het tijdsverschil. ´s Nachts om 3 uur belt de jongen die op ons bedrijf let met de vraag waar de kabel van de kilverbak ligt.

Als we met de bus van Quito naar Otavalo rijden heeft dat telefoontje gelukkig geen bereik meer en kunnen we ongestoord genieten van de prachtige berglandschappen. We zien ook grote kassengebieden. Volgens een landgenoot die al jaren in Ecuador woont zijn het voornamelijk Nederlanders die daar rozen telen. Heel veel lokale mensen vinden er werk.

Op de grote markt heeft Sjoerd vooral belangstelling voor de groenten. Een tafel ligt vol met grote witte kolen, korte dikke wortels met een beetje vreterij, roodwitgevlekte aardappels en mooie tomaten en mais. In de plantenbak met varens ernaast zien we allemaal bekende onkruiden: kruiskruid, herderstasje, roodbeen, zuring, muur, straatgras, hanepoot en zelfs aardappelopslag.

Op zondagavond lopen we langs een kerk. De deuren staan open, de dienst is bezig. De banken zitten vol met oude en jonge mensen. Kleine kinderen spelen achterin de kerk. Naast de voorste bank ligt een hond. Aan het einde van de dienst gaat hij midden in het pad zitten, kijkend naar het altaar. Hij is mank.

We vliegen naar het Amazonegebied. Daar varen we met een gemotoriseerde uitgeholde boomstam-boot naar onze lodge met bladerdak. Geen elektriciteit. Wel grote harige spinnen en andere insecten. Kleurige vlinders zoals de grote glanzendblauwe Morpho. We zien apen en dolfijnen en vangen piranha´s met stukjes vlees aan een haakje. De gids wijst ons op een prehistorische vogel. Die heeft vier magen en is oneetbaar vanwege de stank als je hem opensnijdt. Ze noemen hem Stinky Bird.

Al dertig jaar is het een Nationaal Park. De regering heeft met de stammen afgesproken dat ze hun land mogen blijven gebruiken. Maar nu blijkt er olie in die grond te zitten. De olie-industrie heeft de dorpjes al elektriciteit en waterleiding geschonken om vriendjes met ze te worden. Hoe worden de eigendomsregels toegepast en hoe groot is de macht van het geld?

Beheer
WP Admin