Foto: Canva/ Fenne BoerenlevenColumn

‘Stinkhond en het Axe-effect’

Onze hond stonk enorm naar gier en mestvaalt. En toen kreeg hij een bus Axe te pakken.

“Jemig, wie heeft er zoveel parfum op…”, zegt Luc. “Ik ruik het ook, het zal dat vriendinnetje van Famke wel zijn, dat net binnen gekomen is”, antwoord ik. Wanneer even later Luc de deur van de hal opent, zien we onze hond Finn met een bus Axe spelen. En die bus is geheel leeggelopen. “Ooh nee, daar is de dader! Hij wilde natuurlijk ook ‘lekker’ ruiken. Net als onze meiden.”

‘Stinkhond’

De laatste dagen stonk onze hond enorm. Er was mest geïnjecteerd en Finn liep gewoon de wei in zoals altijd. Ook blijft de mesthoop een van zijn favoriete plekjes. Je raadt het al, hij rook naar een mengeling van onaangename geuren. Dus zijn nieuwe roepnaam werd ‘stinkhond’, en ik vermoed dat hij het gevoel had dat hij gepest werd.

Je kent vast nog wel die reclame met ‘The Axe effect’, waar een man zich flink heeft ingespoten met deze deodorant en dat dan duizenden vrouwen op hem afstormen. Ik denk dat Finn dat verleidelijke beeld in gedachten had.

‘Iedere 25 jaar halvering van landbouwbedrijven’

Naast dat het tijd is voor het buitenwerk, was het ook ein-de-lijk tijd om de voorjaarsbijeenkomst Kansrijk Ondernemen te bezoeken. Een deskundige van het CBS vertelde geanimeerd en realistisch over de objectieve statistische boereninformatie. Diverse cijfers vliegen voorbij. Dat het aantal landbouwbedrijven in Nederland in 2021 ten opzichte van 2005 met 36% gedaald is, maakt diepe indruk op me. “Iedere 25 jaar is er een halvering van landbouwbedrijven”, vertelt de wetenschapper.

Verschillende soorten boeren

Er wordt daarom ook gesproken over de boerendiversiteit: plankgasboer, hobbyboer, energieboer, korte-keten-boer, weidevogelboer, bijklussende boer, boer-burger-bedrijven, natuurboer, koolstofboer, voedselbosboer, vergaderboer, toerismeboer, educatieboer, robotboer of ‘boer in ruste’.
‘Als je maar gelukkig bent. En datgene kunt doen wat bij je past’, was de boodschap. Ook al lijkt het soms wel een keuze tussen leven en overleven.

Wat is eigenlijk de definitie van boer? vroeg ik me af. In de Dikke van Dale staat het volgende:
1 boer (de; m,v; meervoud: boeren)
1 iem. die een agrarisch bedrijf leidt; = agrariër: lachen als een boer die kiespijn heeft zuurzoet; wat de boer niet kent, dat eet hij niet afkeurend commentaar op iem. die al te kieskeurig is; de boer op gaan eropuit gaan om te verkopen, lezingen te houden enz.
2 (beledigend) iem. zonder manieren; = lomperd, kinkel
3 naam van een speelkaart: schoppenboer
4 (in samenstellingen) verkoper, leverancier: groenteboer, melkboer

Dierlijke geuren

Wat me in ieder geval opviel in de zaal van de voorjaarsbijeenkomst was de geur: een mengeling van dierlijke geuren. Niet dat het per se vreselijk was, maar het was wel bijna onaangenaam. “Jongens, zo maak je toch geen goede indruk op de meisjes!”, dacht ik. Het leek wel een beetje op de geur van onze hond Finn voordat hij die bus Axe had gemold.

Beheer
WP Admin