Chinees pluimveebedrijf met kippen in kooien die in de EU verboden zijn. - Foto: Henk Riswick AlgemeenCommentaar

‘Standaarden ook opleggen aan importproduct’

Een einde aan de kooihuisvesting van leghennen in Europa, het is één van de adviezen van de Europese Voedselautoriteit Efsa. Die maakte in opdracht van de Europese Commissie twee rapportages over welzijn in de leg- en vleespluimveehouderij.

De Europese Commissie heeft niet voor niets om advies op dit terrein gevraagd. Een volledig Europees verbod op kooihuisvesting staat al langer op de agenda, nadat eerder al de traditionele kooi verboden is. De Commissie werkt aan een voorstel om andere vormen van kooihuisvesting uit te gaan faseren.

Gelijk speelveld

Het zijn maatregelen die in het ene Europese land ingrijpender zullen zijn dan in het andere. Zo is in Nederland de huisvesting van legkippen in verrijkte kooien al verboden, terwijl in Polen (Europa’s tweede eierproducent) nog driekwart van de hennen in verrijkte kooisystemen wordt gehouden.

Voor Nederlandse boeren hoeft een gelijker speelveld in Europa dan ook niet per se nadelig te zijn. Máár, dit moet wel met iets anders gepaard gaan: een gelijk speelveld ten opzichte van producenten van buiten Europa.

Dit moet wel met iets anders gepaard gaan: een gelijk speelveld ten opzichte van producenten van buiten Europa.

Nog altijd kunnen eieren van kippen die gehouden worden in traditionele kooien Europa binnenkomen. Onderzoekers van Wageningen UR becijferden afgelopen maand nog dat Europese eierproducenten op dit moment alleen beschermd worden door invoerheffingen. Anders zou de Europese markt overspoeld worden met eipoeder uit de Verenigde Staten, Oekraïne en India, waar kippen in traditionele kooien gehouden worden, en de kostprijs (mede) hierdoor een stuk lager ligt.

Importverbod

Invoerheffingen zijn niet in steen gebeiteld. Over nieuwe handelsverdragen wordt altijd onderhandeld. Verdere aanscherping van de Europese standaarden zou dan ook gepaard moeten gaan met iets anders: eenzelfde verbod voor importproducten waarvan de productie niet voldoet aan deze standaarden.

Reacties

  1. @nan nan. Het is de vraag of het openbreken van de WTO afspraken aangaande openmarkten niet deze wensdroom in de weg staat of tot welke reacties op vrijhandel voor Nederlandse export het zal leiden.

Beheer
WP Admin