De politie zal tot 1 juli 2022 geen boete uitdelen als bij staande houding blijkt dat de eigenaar van het voertuig niet voldoet aan de registratieplicht. - Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Geen boetes door vertraging RDW

De RDW meldt volop bezig te zijn met het verwerken van de vele registratie-aanvragen die gedaan zijn aan het einde van 2021. De instantie geeft aan nu te werken aan de registraties die gedaan zijn in de periode van 9 tot en met 15 november.

De vertraging binnen de RDW heeft geen gevolgen voor voertuigeigenaren. In eerste instantie zouden voertuigen zonder registratie niet meer de weg op mogen in 2022. Maar dat is veranderd na overleg tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de politie. De politie zal tot 1 juli 2022 geen boete uitdelen als bij staande houding blijkt dat de eigenaar van het voertuig niet voldoet aan de registratieplicht. Voertuigeigenaren die nog geen kentekenbewijs hebben ontvangen. moeten nog even geduld hebben voordat zij een kenteken kunnen monteren op het voertuig.

Verzekering wel verplicht

Een landbouwvoertuig moet op de weg nog steeds voldoen aan de verzekeringsplicht ook al is de registratie niet afgerond. Ook mag er met een ongeregistreerd voertuig niet harder gereden worden dan 25 km/u. Sneller rijden dan 25 km/u (maximaal 40 km/u) is alleen toegestaan als het voertuig is voorzien van een kentekenplaat.

Coulanceregeling

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft met deze coulanceregeling de RDW de tijd om de aanvragen af te ronden zonder dat voertuigeneigenaren hiervan de dupe zijn. Het aantal aanvragen stond op 21 december op ruim 660.000. De instantie verwacht dat de teller eind december op 710.000 registraties staat. Dit zijn 160.000 aanvragen meer dan de verwachtte 550.000 voertuigen.

Succesvol conversiejaar

Tot 1 januari 2022 hadden (land)bouwvoertuigen eigenaren de mogelijkheid om machines te registeren zonder keuring of schouwing van de RDW. RDW en overheid kijken succesvol terug op het conversiejaar. Er zijn veel voertuigen geregistreerd wat ervoor gezorgd heeft dat de prognoses ruimschoots overschreden zijn.

Beheer
WP Admin