Foto: Noord-Nederlandse Landbouwbeurs AlgemeenNieuws

Sojavervanger wint Gouden Hef 2016

Het eiwit vervangende diervoederproduct Alkagrain heeft op de Noord-Nederlandse Landbouwbeurs de stimuleringsprijs ‘Gouden Hef’ gewonnen.

Alkagrain van familiebedrijf Hoogland uit het Friese Ferwert is door de jury uitgeroepen tot meest vernieuwende product op de landbouwbeurs.

Juryvoorzitter Robert Ellenkamp noemt het een ‘een briljant alternatief voor de geïmporteerde Amerikaanse soja’. “Duurzaamheid, een betere voederwaarde voor de koe en een lager fosfaatgehalte dan in soja. Daarmee levert Alkagrain een bijdrage aan het oplossen van de huidige mest-problematiek. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van voertarwe uit eigen land, dus het vergroot ook nog eens de afzetmogelijkheden van de Noord-Nederlandse akkerbouwsector,” aldus Ellenkamp.

Meer innovatieve producten

Naast Alkagrain waren ook de Innovado, het automatisch voersysteem van Schuitemaker en het SSAS-mestbeluchtingssysteem genomineerd. Het winnende product is samen met de andere 23 genomineerde innovatieve producten nog tot en met zaterdag 17 december te bewonderen op de Noord-Nederlandse Landbouwbeurs in het WTC Expo in Leeuwarden.

Provincie stimuleert Dairy Campus en Potato Valley

Gedeputeerde Johannes Kramer en Dairy Campus-directeur Kees de Koning stonden tijdens de opening stil bij de ontwikkelingen in de agrarische sector. Het zijn zorgelijke tijden door het fosfaatplafond wat veel boeren boven het hoofd hangt. Tegelijk benadrukten beide sprekers het enorme belang van de sector voor Noord-Nederland en dat het juist nu tijd is om naar voren te kijken, tijd voor kansen en innovaties. “Friesland is ‘kicking alive’ als het gaat om nieuwe initiatieven voor de melkveehouderij”, aldus De Koning. Samenwerken, verbinden, kennis delen, clusteren, de handen uit de mouwen steken, daar zet Dairy Campus op in.”

Dat doet ook de provincie Friesland volgens gedeputeerde Kramer: “Dairy Valley is daar een recent voorbeeld van. Een samenwerking binnen de Agri- en Zuivelsector die hoopt uit te groeien tot hét Zuivelhart van Nederland. Ook het nieuwe initiatief Potato Valley, een kennisplatform van 800 Groningse en Friese aardappeltelers, wordt door de provincie gestimuleerd. Tijd dus om kansen te pakken, deze beurs biedt daarvoor volop innovatieve voedingstof”, aldus Kramer.