Foto: Van Assendelft Fotografie AlgemeenOpinie

‘Slopen tegen de drugsmaffia’

‘Controleer of binnen- en buitenmaten van uw schuur nog met elkaar overeenkomen na verhuur.’ Dit advies van veiligheidsmensen aan boeren toont hoe erg het gesteld is in sommige delen van het Nederlandse platteland.

De onderwereld is steeds prominenter op zoek naar productieruimtes voor drugs en vertimmert zo nodig doodleuk uw schuur.

Zat de drugsmaffia tot voor kort vooral voor in Brabant, ze waaiert nu uit over andere delen van het land. Vooral langs de oostgrens vindt de politie vaker drugsfabriekjes. Leegstaande (agrarische) gebouwen zat. Sommige eigenaren stellen niet te veel vragen in ruil voor een goede huurprijs. Andere leveren hun ruimte onder bedreiging, of merken het niet eens. Achterhoekse burgemeesters sloegen kort geleden alarm.

Kwetsbaar maar niet weerloos

Als plattelander zonder buren dichtbij ben je kwetsbaar, maar niet weerloos. Communiceren (buurt-Whatsapp) en registreren (kentekens) helpen. En in geval van verhuur is het advies: vraag om identiteitspapieren en maak duidelijke afspraken. Sta een huurder bijvoorbeeld niet toe om zelf sloten aan te brengen.

Deze adviezen komen allemaal neer op: alert zijn. Maar dat kan niet het hele verhaal zijn. Een belangrijke angel van het probleem is de leegstand van stallen en schuren. Die neemt voorlopig alleen maar toe. Tijd voor een sloopplan – om de verloedering te keren.

Beheer
WP Admin