Schade aan akkerbouw- en groentegewassen na overstroming van de Maas, juli 2021. - Foto: Twan Wiermans AlgemeenNieuws

Schaderegeling boeren in uiterwaarden Maas deze maand

Nog voor de kerst komt het kabinet met een schaderegeling voor boeren in de uiterwaarden van de Maas, die afgelopen zomer hun gewassen zagen overstromen.

Dat zegde minister Carola Schouten donderdagavond 2 december toe aan de Tweede Kamer tijdens de begrotingsbehandeling.

CDA-Kamerlid Derk Boswijk had een dag eerder gevraagd hoe het met de schadevergoeding van boeren in Limburg staat. Gewassen geteeld in de uiterwaarden vallen in principe buiten de landelijke rampenschaderegeling, de Wet Tegemoetkoming Schade (WTS). Normaal lopen de uiterwaarden alleen onder in de winter, dat het nu midden in het groeiseizoen gebeurde, is uitzonderlijk. Ook de brede weersverzekering, mocht een teler die hebben, vergoedt schade door overstroming van rivierwater niet.

Dus heeft Schouten overleg gevoerd met demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus, wiens departement over dit soort voorzieningen gaat. Daaruit blijkt dat het kabinet ‘snel met een regeling zal komen om te zorgen dat deze boeren in de uiterwaarden tegemoet worden gekomen voor de schade die zij hebben geleden’.

Reacties

  1. Positief dat ook voor die ondernemers hopelijk wat duidelijkheid komt. Over de afhandeling van de WTS regeling is echter nog weinig duidelijk. Het lijkt er opdat RVO aan het inventariseren is hoeveel schade er is, en dat er dan een keer uitsluitsel komt. Ik verwacht voor eind 2021 helaas geen duidelijkheid. Gemiste kans dus.

Beheer
WP Admin