AlgemeenNieuws

Schade bloemenhandel door brand vliegveld valt mee

Aalsmeer – De bloemenhandel in Nederland heeft nauwelijks geleden onder de brand op de internationale luchthaven van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Dat zei een woordvoerder van bloemenveiling FloraHolland donderdag.

De brand brak woensdag door nog onbekende oorzaak uit en verwoestte de aankomsthal. Het internationale luchtverkeer kwam donderdag weer op gang.

Met een vertraging van een dag zijn ook de dagelijkse ‘bloemenvluchten’ vanuit Nairobi op Schiphol weer hervat. De tijdelijke importstoring leverde wel problemen op voor alle betrokken partijen, maar die vielen te overzien. “Hoe groot de schade is, valt moeilijk te zeggen, maar het lijkt mee te vallen”, aldus de woordvoerder.

Kenia, waar ook een twintigtal Nederlandse kwekers actief zijn, is een belangrijk exporteur van vooral rozen. FloraHolland, met een omzet van 4,4 miljard euro per jaar de grootste bloemenveiling ter wereld, behandelt een groot deel van de Keniaanse bloemenproductie.

Per week komt er 2000 tot 3000 ton Keniaanse bloemen naar Nederland. Daarmee draait FloraHolland een jaarlijkse omzet van zo’n 300 miljoen euro. Dagelijks komen er drie tot vier bloemenvluchten aan op Schiphol vanuit Nairobi.

Rond de 85 procent van de Keniaanse bloemen die FloraHolland behandelt, wordt doorgevoerd naar andere Europese landen.

Beheer
WP Admin