Foto: Ronald Hissink BoerenlevenAchtergrond

‘Same 240 is voor mij dé trekker’

Benny Mulder leerde als 8-jarig jongetje ooit trekkerrijden op een Same 240. In 2006 kocht hij dit type trekker weer terug.

“Ik was vroeger altijd op de boerderij van mijn opa en oom te vinden. Als 8-jarig jongetje leerde ik er trekkerrijden op een Same 240. Ik gebruikte ’m voor allerhande klussen. Tot mijn twintigste heb ik heel wat uurtjes op die trekker doorgebracht. Daar bewaar ik mooie jeugdherinneringen aan. Voor die tijd was het een ontzettend sterke en complete trekker. De Same 240 dateert uit 1958 of 1959. Dat heb ik nooit exact kunnen achterhalen.

De in Albergen (Ov.) woonachtige pensionado Benny Mulder (67) werkte in de bouw. Hij heeft affiniteit met het boerenleven. Als klein jongetje hielp hij mee op het bedrijf van zijn opa en oom. “Ik weet nog goed dat we begin jaren zestig voor het eerst snijmais teelden. Zoiets blijft je bij”, zegt Mulder, wiens vader trekkermachinist was bij een landbouwcoöperatie. “Mijn zoon werkt ook bij een loonwerker en mijn zwager heeft een eigen boerenbedrijf.” - Foto's: Ronald Hissink

De in Albergen (Ov.) woonachtige pensionado Benny Mulder (67) werkte in de bouw. Hij heeft affiniteit met het boerenleven. Als klein jongetje hielp hij mee op het bedrijf van zijn opa en oom. “Ik weet nog goed dat we begin jaren zestig voor het eerst snijmais teelden. Zoiets blijft je bij”, zegt Mulder, wiens vader trekkermachinist was bij een landbouwcoöperatie. “Mijn zoon werkt ook bij een loonwerker en mijn zwager heeft een eigen boerenbedrijf.” – Foto’s: Ronald Hissink

Trotse eigenaar

“Sinds 2006 ben ik zelf de trotse eigenaar van een Same 240. Het was mijn wens om juist dit type te kopen. Voor mij is de Same 240 dé trekker. Hij is behoorlijk zeldzaam. Op beurzen en shows zie je veel vaker merken als Deutz, Ford en Fiat voorbijkomen. Ik trek altijd veel bekijks met mijn oldtimer, die ook wel een behoorlijk kabaal maakt.”

De Same 240.

De Same 240.

Technisch goed

“De Same 240 is technisch goed. De trekker heeft een 2-cilinder motor (luchtgekoeld), met 42 pk en haalt een snelheid van ruim 30 kilometer per uur. Het plaatwerk van de Same 240 was bij de aankoop iets minder. De trekker staat ook bekend om z’n dunne plaatwerk. Ik heb de spatborden en de motorkap over laten spuiten. Daarnaast heb ik filters vervangen, de remmen voorzien van nieuwe voeringen en nieuwe banden aangeschaft.”

Hobbymatig gebruik

“Ik gebruik de trekker hobbymatig voor ploeg- en maaiwedstrijden en het bezoeken van oldtimershows. Tijdens maaiwedstrijden gebruik ik een oude vingermaaibalk. Ik ben best zuinig op de Same 240. Hij staat altijd binnen.

Sinds vorig jaar heb ik een ook een Same Minitauro 60 in bezit. Die trekker ligt nu in onderdelen uit elkaar en wordt gerestaureerd.”

Beheer
WP Admin