Sam Lepoutre uit Batenburg (Gld.) wil het melkveebedrijf met 120 koeien overnemen van zijn ouders. - Foto's: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

Sam uit Collegetour: ‘Het is een grote klotezooi’

Opvolger Sam Lepoutre greep tijdens het tv-programma Collegetour zijn kans om minister Van der Wal een vraag te stellen. “Het kwam er niet helemaal netjes uit.”

“Mijn vraag is: Van der Wal, u verkloot de hele agrarische sector zo. Wanneer gaat u nou opstappen? U bent het godverdomme voor alle boeren aan het verpesten en u bent een hele sector Nederland uit aan het helpen. Ja, daar ben ik een beetje kwaad om.”

‘Dit was mijn kans’

Dit was de tekst die Sam Lepoutre onlangs tijdens het tv-programma Collegetour op de minister van stikstof afvuurde. Zijn school, de has in den Bosch, had leerlingen een mail gestuurd, wie wilde kon zich opgeven om in het publiek te zitten bij Collegetour waar Christianne van der Wal te gast zou zijn. Er was misschien ook de mogelijkheid om een vraag te stellen. Sam: “Ik dacht, dat wil ik wel. Dit is mijn kans. Ik wil haar zeggen dat ze moet opstappen.”

Ik dacht: dit is mijn kans. Ik wil haar zeggen dat ze moet opstappen

Vooraf werd gezegd dat felle kleding tijdens de opnames niet was toegestaan. Daar trok Sam zich niets van aan. Hij haalde zijn knalrode trui voor de dag met daarop de tekst #trotsopdeboer en ging. Geen moment had hij gedacht dat hij écht de kans zou krijgen om iets te zeggen. “Als je een vraag wilde stellen, moest je gaan staan. Er waren mensen om mij heen die al een kwartier stonden. Ik stond amper een minuut toen ik die microfoon onder mijn neus kreeg. Twan Huijs zei: “Die jongen met die rode trui heeft een vraag.”

‘Belachelijk gedoe’

Zijn woorden kwamen er vervolgens net iets anders uit dan hij in gedachten had. “Het was misschien niet helemaal netjes, maar ik neem er niets van terug. Het past ook wel een beetje bij hoe ik dingen zeg. Zo is onlangs de naam van onze school veranderd van Has Hogeschool in Has Green Academy. Dat vond ik belachelijk links gedoe. Tegen mijn vader liep ik erover te mopperen maar hij zei: daarvoor moet je niet bij mij zijn. Toen heb ik de school een mail gestuurd waarin ik mijn eh… tamelijk ongezouten mening heb gegeven. Een leraar heeft nog wel contact opgenomen over de toon waarop ik mijn boodschap bracht. Niet zo netjes inderdaad. Wel duidelijk. Ik heb het idee dat je niks bereikt met netjes doen. Zelfs wegen blokkeren helpt niet. Kijk naar de boerenprotesten, wat hebben die uiteindelijk opgeleverd?”

‘Verzonnen probleem’

Van zijn bijdrage aan Collegetour heeft hij absoluut geen spijt. “Ik ben er niet zo goed in om uit de losse pols te reageren. Maar wat ik zei, was gewoon wel wat ik vind. Het is één grote klotezooi momenteel. Wat ik van haar antwoord vond? Daar kon ik niks mee. Ze lult overal omheen.”

Wat ik van haar antwoord vond? Niks. Ze lult overal omheen

De ouders van Sam hebben een bedrijf met 120 melkkoeien in het Gelderse Batenburg. Zelf studeert hij veehouderij aan de has in Den Bosch en hij is vast van plan het ouderlijk bedrijf later over te nemen. Daar verandert het overheidsbeleid wat hem betreft niets aan. “Maar door al dat gedoe met stikstof wordt het er niet makkelijker op en eigenlijk ook niet leuker. Ik heb er moeite mee dat wij als boeren te maken hebben met een verzonnen probleem. Want dat denk ik echt, dat het verzonnen is. Er is helemaal geen stikstofprobleem en dat heb ik de minister ook gezegd.”

Veel reacties

Sam had amper gereageerd of heel tv-kijkend en streamend Nederland ging los. Op social media was Sam trending. Mensen twitterden termen als ‘onbeschoft, beledigend. Wat is dit voor idioot? Walgelijk joch. Boerenjong. Niet opgevoed. Komt zeker nooit van het erf.’ Daartegenover waren er sympathisanten die schreven: ‘Hier staat een wanhopige boerenzoon.’
“Ik zag al die reacties natuurlijk ook en ik heb er heel erg om gelachen allemaal. Eigenlijk vond ik het wel keigaaf. In mijn omgeving is ook alleen maar positief gereageerd. Goed gesproken, zeiden ze.”

Tekst gaat door onder foto

De stikstofplannen veranderen niets aan de ambitie van Sam. "Ik ga gewoon boer worden."
De stikstofplannen veranderen niets aan de ambitie van Sam. “Ik ga gewoon boer worden.”
Is Sam echt die wanhopige opvolger waar hij door sommigen op social media voor werd aangezien? Nee. Sam is niet wanhopig. Echte zorgen maakt hij zich ook niet want zoals hij al zei: “Ik word gewoon boer, punt uit.” Maar de manier waarop de overheid met boeren omgaat, maakt hem wel boos.

‘Allemaal weg’

Zijn woorden aan Van der Wal deden weliswaar social media ontploffen, Sam beseft dat het beleid er niet door zal veranderen. De minister vroeg hem: “Stel dat ik zou opstappen, wat verandert er dan? Dan komt er gewoon een nieuwe minister van stikstof.” Sam: “Ja, zo gaat dat. Daarom moeten ze eigenlijk allemaal maar weg. Kijk naar Duitsland, dat is hier vlakbij en daar is toch ook geen stikstofprobleem?”

Achteraf had hij nog wel pittiger dingen willen zeggen tegen de minister. “Ik had willen zeggen dat… Nee, laat maar. Dat komt er weer niet goed uit. Ik wil gewoon dat Van der Wal weet wat dit alles voor ons betekent. Zij gaat elke dag na haar werk naar huis alsof er niks aan de hand is. En voor ons is de toekomst alleen maar onzeker.”

Lees meer over het stikstofbeleid

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

  1. Eindelijk weer eens iemand die niet met meel in de mond spreekt! Respect dat zo’n jong persoon niet door de woke gekte besmet is geraakt door de indoctrinatie op de scholen. Je komt er wel Sam! Succes!

  2. Een stikstof minister is sowieso al bizar. En liever iemand die recht uit het hart in wat grove bewoordingen recht voor zijn raap is dan die liegende en draaiende politici in Den Haag die aankomen met kleurplaten en rammelende modellen die ze zelf niet eens snappen.

    1. Tuurlijk is zijn moeder trots. Vol passie en bevlogen is die jongen. Het kwam er niet gelikt uit nee, maar wel uit het hart. Of mag men tegenwoordig ook geen emoties meer hebben. Liever zo dan de gespeelde emoties van vd Wal. Want ze vindt het toch erg voor de boeren????

    2. Mensen die zich bedienen van grof taalgebruik hebben geen goede argumenten.

  3. super maat , je doet het goed….. al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald hem wel. wat den haag en brussel allemaal kapotslaan, dat generaties opgebouwd zijn komt zomaar niet meer terug. ze leven op een grote roze wolk in de stad. er zijn in nederland teveel mensen en daardoor moeten de boeren zogenaamd voor moeten bloeden. er zou nog meer honger en armoede moeten komen, gaat er een andere” wind “waaien ….

Beheer
WP Admin