AlgemeenNieuws

Rusland blokkeert Turkse kip en kalkoen

Rusland zal vanaf 1 januari niet alleen groente en fruit uit Turkije weren, maar ook kippenvlees, kalkoenvlees, anjers en zout. Dat blijkt uit een lijst die Rusland heeft bekendgemaakt.

Volgens Rusland betreft de lijst alleen producten die niet ‘kritiek’ zijn voor de Russische markt of alternatieve leveranciers voorhanden zijn.

Neerhalen Russisch vliegtuig in Turkije

De Russische regering is nog altijd woedend over het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig door Turkije. Toch ontziet Rusland met het importverbod Turkije enigszins. Zo geldt het importverbod geen kruiden, sla, vijgen en hazelnoot en fructose voor babyvoeding. Dit zijn categorieën waarin Turkije een belangrijke positie heeft op de Russische markt.

Ban op Turkse Groente en fruit

Op de lijst staan appels, peren, mandarijnen, sinaasappels, abrikozen, uien, bloemkool, tomaten, komkommer, aardbeien en pruimen. Rusland stelde eerder een importverbod in voor veel landbouwproducten uit de EU. De boycot kostte vooral de Nederlandse tuinbouw miljoenen euro’s. Sindsdien zoekt Rusland nauwere banden met andere leveranciers.

Rusland wil eigen productie vergroten

Turkije, maar ook Chili en Israël, ontpopten zich tot belangrijke alternatieve leveranciers van groente en fruit. Het Russische ministerie van landbouw kondigt aan extra maatregelen te nemen om boeren en tuinders te steunen, zodat de binnenlandse productie kan worden vergroot. Opvallend is dat Rusland ook meer zuivel zelf wil produceren.

Rusland kijkt naar China als strategische partner

Concrete maatregelen zijn niet genoemd. Rusland wil volgens landbouwminister Alexander Tkatsjev meer buitenlandse investeringen aantrekken. Daarbij wordt specifiek gekeken naar China als strategische partner. Rusland heeft een betrekkelijk kleine bevolking op een enorm landoppervlak, terwijl in China het tegenovergestelde het geval is.

Beheer
WP Admin