In Nederland zijn in het eerste kwartaal minder runderen geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar. Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Rundvleesproductie keldert, 15% minder slachtingen

Het aantal Nederlandse runderslachtingen daalt in het eerste kwartaal met maar liefst 15% en komt uit op 464.600. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal slachtkoeien dat dit jaar in de eerste drie maanden is geslacht, komt bijna 5% lager uit, maar de grootste pijn is in de kalverslacht te voelen: het aantal slachtingen daalt van net geen 400.000 in 2024 naar 325.000 dit jaar. Een daling van maar liefst 18%. Hierin is er geen noemenswaardig verschil te zien tussen kalveren die jonger dan negen maanden zijn, of oudere dieren.

Vleesproductie daalt ook

De totale geproduceerde hoeveelheid komt uit op 94.700 ton rundvlees in het eerste kwartaal. In vergelijking met vorig jaar is dat net als het aantal slachtingen ook 15% minder. Ook hier is het in de kalversector nijpender. Het gewicht van de kalveren ligt dit jaar op gemiddeld 151 kilo. Dat was vorig jaar 7 kilo per dier meer. Hierdoor daalt de productie met 22% ten opzichte van 2024.

Bij rundvlees blijft het verlies beperkt, doordat volwassen dieren ongeveer op hetzelfde gewicht uitkomen. Daardoor is de daling in totaal 6%.

Slachtvee en rundvlees duurder

Het gevolg van de dalende productie is dat de prijzen voor de dieren flink zijn gestegen. Een rosévleeskalf bracht volgens de Boerderij-notering gemiddeld in de eerste drie maanden van vorig jaar zo’n €4,75 per kilo geslacht gewicht op. Dit jaar ligt die prijs gemiddeld op €6,15 per kilo. Ook slachtkoeien zijn flink duurder geworden. Dit jaar ligt bij veehandelsorganisatie Vee&Logistiek de gemiddelde maximumprijs voor een koe van O-kwaliteit op €5,43 per kilo geslacht gewicht. Een jaar eerder was dat ruim €1,60 per kilo minder.

Wageningen University en Research (WUR) berekent een consumentenprijsindex (CPI), waarin de prijs van rundvlees in 2020 op 100 punten is gesteld. Sindsdien is deze index gestegen; in maart van dit jaar kwam de index uit op naar 139,9. In vergelijking met een jaar eerder is de index 10% hoger. Dat staat volgens WUR niet geheel in verhouding met de prijsstijgingen van slachtkoeien en de vleesverwerking. Volgens het instituut is de prijsindex bij slachtkoeien ruim 40% gestegen en bij rundvlees in de verwerking steeg de index met 17%.

De uitdaging voor slachterijen om hun capaciteit op peil te houden is groot. Dat zij inventief met het kleiner aantal slachtingen omgaan, blijkt wel uit het feit dat Family Beef (voorheen Gosschalk) tegenwoordig rundvee (kalveren en koeien) importeert vanuit Denemarken om te slachten.

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.