Vleesveehouder Teus Dekker bouwde enkele jaren geleden een nieuwe, zeer luxe stal voor vleesvee. - Foto: Fred Libochant RundveeFoto

Rondleiding door unieke, super-de-luxe vleesveestal

Drie jaar geleden bouwde Teus Dekker een luxe, innovatief nieuw bedrijf voor zijn Limousins. Het is een uniek bedrijf met volop aandacht voor dierwelzijn en arbeidsgemak.

Al bij het oprijden van de lange oprijlaan van dit vleeveebedrijf is overigens direct zichtbaar dat dit geen gewoon bedrijf is, zoals op een van de foto’s (hieronder) te zien is. De vleesveehouderij van Dekker is dan ook uniek in Nederland.

  • Teus Dekker (57) heeft drie jaar geleden op een nieuwe locatie in Alblasserdam (Z.-H.) een compleet nieuw vleesveebedrijf gebouwd. De stal is ingericht voor huisvesting van vleesvee, maar ook voor het showen van fokvee en de verkoop vlees en andere producten. - Foto's: Fred Libochant

    Teus Dekker (57) heeft drie jaar geleden op een nieuwe locatie in Alblasserdam (Z.-H.) een compleet nieuw vleesveebedrijf gebouwd. De stal is ingericht voor huisvesting van vleesvee, maar ook voor het showen van fokvee en de verkoop vlees en andere producten. – Foto’s: Fred Libochant

  • Om de stal kleiner te laten ogen bestaat deze uit twee kappen. Rechts de werktuigenberging en quarantainestal die als eerste gereed kwam. In totaal houdt Dekker hier circa 200 Limousins, inclusief jongvee.

    Om de stal kleiner te laten ogen bestaat deze uit twee kappen. Rechts de werktuigenberging en quarantainestal die als eerste gereed kwam. In totaal houdt Dekker hier circa 200 Limousins, inclusief jongvee.

  • De stal is niet alleen voor het houden van vleesvee, maar er is ook ruimte voor een kantoor, vergaderruimtes en een boerderijwinkel.

    De stal is niet alleen voor het houden van vleesvee, maar er is ook ruimte voor een kantoor, vergaderruimtes en een boerderijwinkel.

  • De farmshop heeft een wand met ingevroren vlees van eigen Limousins. Nu worden 20 tot 25 Limousins via dit kanaal verkocht maar Dekker verwacht snel op te schalen. Ook wil hij eigen zuivel gaan verkopen. Daarvoor gaat hij een melkrobot plaatsen.

    De farmshop heeft een wand met ingevroren vlees van eigen Limousins. Nu worden 20 tot 25 Limousins via dit kanaal verkocht maar Dekker verwacht snel op te schalen. Ook wil hij eigen zuivel gaan verkopen. Daarvoor gaat hij een melkrobot plaatsen.

  • De binnenkant van de stal. Aan de ene kant de droge koeien, drachtige vaarzen en jongvee. Aan de andere kant van de middenvoergang de zogende koeien met kalveren. De hele stal is voorzien van een groene welzijnsvloer.

    De binnenkant van de stal. Aan de ene kant de droge koeien, drachtige vaarzen en jongvee. Aan de andere kant van de middenvoergang de zogende koeien met kalveren. De hele stal is voorzien van een groene welzijnsvloer.

  • Dekker koos bewust voor ligboxen in plaats van strohokken. Organisch materiaal heeft volgens hem te veel nadelen rond fijnstof, hygiëne en kosten. Een ander voordeel van een ligboxenstal noemt hij de betere controle.

    Dekker koos bewust voor ligboxen in plaats van strohokken. Organisch materiaal heeft volgens hem te veel nadelen rond fijnstof, hygiëne en kosten. Een ander voordeel van een ligboxenstal noemt hij de betere controle.

  • De kalveren liggen op een moderne, geïsoleerde, vochtdoorlaatbare mat. Deze laat wel vocht door, maar wordt toch niet nat. De mat is bijna 6 centimeter dik, met veel grip en comfort. In alle wanden zit wandverwarming om de kalveren in de winter comfort te geven.

    De kalveren liggen op een moderne, geïsoleerde, vochtdoorlaatbare mat. Deze laat wel vocht door, maar wordt toch niet nat. De mat is bijna 6 centimeter dik, met veel grip en comfort. In alle wanden zit wandverwarming om de kalveren in de winter comfort te geven.

  • In het midden van de stal heeft vleesveehouder Dekker een technische ruimte gemaakt, met daarin ook opslag van geneesmiddelen en materialen. Dat is handig in verband met de korte looplijnen. In deze ruimte bevindt zich ook een melkautomaat, waarmee hij twee groepen kalveren kan voeren.

    In het midden van de stal heeft vleesveehouder Dekker een technische ruimte gemaakt, met daarin ook opslag van geneesmiddelen en materialen. Dat is handig in verband met de korte looplijnen. In deze ruimte bevindt zich ook een melkautomaat, waarmee hij twee groepen kalveren kan voeren.

  • De verblijfsruimtes met dieren zijn voorzien van Groene Vlag-roosters; de loopgedeelten hebben een zwarte zachte rubberlaag. Dekker ziet te veel klauwprobemen en wil een deel van de groene roosters vervangen door dichte vloeren.

    De verblijfsruimtes met dieren zijn voorzien van Groene Vlag-roosters; de loopgedeelten hebben een zwarte zachte rubberlaag. Dekker ziet te veel klauwprobemen en wil een deel van de groene roosters vervangen door dichte vloeren.

  • Ook een mestrobot ontbreekt niet. Deze houdt de roosters met zwarte rubberlaag schoon.

    Ook een mestrobot ontbreekt niet. Deze houdt de roosters met zwarte rubberlaag schoon.

  • Alle hokken zijn voorzien van roterende koeborstels. Let op de onderkant van de ligboxen; deze hebben een flexibele, beweegbare onderkant voor meer dierwelzijn en comfort.

    Alle hokken zijn voorzien van roterende koeborstels. Let op de onderkant van de ligboxen; deze hebben een flexibele, beweegbare onderkant voor meer dierwelzijn en comfort.

  • Dekker voert automatisch met een systeem dat bekend is in de melkveehouderij. Hij maakt met het voersysteem acht rantsoenen, waaronder twee voor de afmestfase. Dankzij dit systeem kan hij exact en met weinig arbeid op de behoefte voeren.

    Dekker voert automatisch met een systeem dat bekend is in de melkveehouderij. Hij maakt met het voersysteem acht rantsoenen, waaronder twee voor de afmestfase. Dankzij dit systeem kan hij exact en met weinig arbeid op de behoefte voeren.

  • De voerkeuken waar de voerrobot telkens automatisch wordt gevuld. Om vermenging tijdens het laden tegen te gaan staan de verschillende voersoorten elk in een eigen ruimte, gescheiden door silowanden.

    De voerkeuken waar de voerrobot telkens automatisch wordt gevuld. Om vermenging tijdens het laden tegen te gaan staan de verschillende voersoorten elk in een eigen ruimte, gescheiden door silowanden.

  • De drinkbakken hebben de vlotter in het midden en zijn ondiep om ze gemakkelijk schoon te kunnen maken. Doordat steeds bruisend zuurstof in het water wordt geblazen, blijft het water in beweging, fris en in de winter vrij van bevriezing.

    De drinkbakken hebben de vlotter in het midden en zijn ondiep om ze gemakkelijk schoon te kunnen maken. Doordat steeds bruisend zuurstof in het water wordt geblazen, blijft het water in beweging, fris en in de winter vrij van bevriezing.

  • De ruimte voor behandeling van dieren en waar ze regelmatig worden gewogen. Aanvoer gaat via een centrale gang langs de hokken. Dankzij de ronde hokinrichting worden de dieren altijd veilig en gemakkelijk opgesloten.

    De ruimte voor behandeling van dieren en waar ze regelmatig worden gewogen. Aanvoer gaat via een centrale gang langs de hokken. Dankzij de ronde hokinrichting worden de dieren altijd veilig en gemakkelijk opgesloten.

  • Al bij het oprijden van de lange oprijlaan is duidelijk dat dit geen gewoon bedrijf is en uniek in Nederland. Het passende erf met jonge aanplant en rietgedekte bedrijfswoning maken het plaatje helemaal af.

    Al bij het oprijden van de lange oprijlaan is duidelijk dat dit geen gewoon bedrijf is en uniek in Nederland. Het passende erf met jonge aanplant en rietgedekte bedrijfswoning maken het plaatje helemaal af.

Tekst: René Stevens, foto‘s: Fred Libochant

Beheer
WP Admin