AkkerbouwNieuws

Rode-uienpool betaalt €19,52 per 100 kilo

Emmeloord – De eerste en tot nu toe enige pool voor rode uien in Nederland betaalt €19,25 per 100 kilo bij levering in week 10.

Waterman Onions startte deze pool voor oogst 2014. De pool heeft een looptijd van week 48 tot week 24. Dat is de netto-uitbetaling gebaseerd op een partij met een gemiddelde grofte.

GlobalGap voorwaarde voor deelname

Om deel te kunnen nemen aan de pool is GlobalGap een vereiste en alleen uien uit een kistenbewaring komen in aanmerking. Wie zich met rode uien wil onderscheiden, moet laat in de markt nog kwaliteit kunnen leveren, zo is de visie van Waterman. Dat is ook een reden dat kistenbewaring een voorwaarde is om aan de pool deel te kunnen nemen.

Hogere kosten, maar hogere poolprijs

Het kostenplaatje van de teelt ligt wat hoger dan bij gele uien, de teelt vergt minstens zoveel vakmanschap en ervaring als bij gele uien en de kilo-opbrengst is vaak wat onder het niveau van gele uien. Het is een typische nichemarkt die de laatste jaren wel wat is gegroeid.

Niettemin is €19,52 een mooie prijs in een jaar waarin veel telers van gele uien het ook in poolverband moeten doen met een uitbetaling die rond week 10 krap €12 per 100 kilo haalt en waarbij de kortlopende pools de €10 niet wordt gehaald.

Beheer
WP Admin