Partner
Rianne van der Helm in haar eigen ijsmakerij. - Foto: Valmar RundveePartner

Rianne’s Boerderij-ijs: alles draait om ambacht

Rianne van der Helm maakt ijs met melk van het melkveebedrijf van haar ouders, en is daar heel succesvol mee.

In het Groningse Niehove startte Rianne van der Helm in maart 2018 met haar eigen ijsmakerij. En met succes. Wat begon als een parttime baan tijdens haar opleiding tot docent in het agrarisch onderwijs, is uitgegroeid tot een fulltime job. Alles draait om aandacht voor ambacht.

Rianne levert op bestelling aan restaurants, bakkerijen, streekproductenwinkels en particulieren. - Foto: Valmar
Rianne levert op bestelling aan restaurants, bakkerijen, streekproductenwinkels en particulieren. – Foto: Valmar

Tijdens haar stageperiode is het idee ontstaan. Rianne vertelt: “Het begon allemaal tijdens mijn stage bij een biologische kaasmakerij in Lunteren. De melk die je zelf uit de koeien haalt om het vervolgens te verwerken tot een product als kaas sprak mij enorm aan. En zo kwam ik op het idee om zelf ijs te gaan maken.”

Bewust gekozen voor ijs

“Mijn diploma behaalde ik met het optimalisatieplan van mijn eigen bedrijf als afstudeerproject. Ik heb bewust voor ijs gekozen en niet voor kaas, omdat je dit nog niet hier in de regio had. En dat heeft heel goed uitgepakt. Ik lever op bestelling aan restaurants, bakkerijen, streekproductenwinkels en particulieren in ongeveer een straal van 50 km. We hebben geen ijssalon aan huis, omdat dit lastig is qua bezetting. Je moet altijd paraat staan, ook al komt er niemand. Wat we ook met veel plezier doen is ijs verkopen op evenementen vanuit onze bijzondere ijskar, namelijk een verbouwde paardentrailer”.

Advies bij het inrichten van ijsproductieruimte

De Techfrost shockfreezer is volgens Rianne ideaal voor het bereiden van ijstaarten met maximaal behoud van kwaliteit. - Foto: Valmar
De Techfrost shockfreezer is volgens Rianne ideaal voor het bereiden van ijstaarten met maximaal behoud van kwaliteit. – Foto: Valmar

2017 was het jaar van oriënteren op de markt. Naast het bezoeken van veel ijsboerderijen om kennis en inspiratie op te doen, kwam Rianne ook op de boerenbeurs in Hardenberg. “Hier raakte ik in gesprek met Folkher Langejans, adviseur bij Valmar Nederland. Er komt veel kijken bij het goed inrichten van een praktische werkruimte. Hij dacht vanaf het begin af aan hierin mee en gaf een realistisch advies voor de aanschaf van apparatuur. Passend bij mijn budget, heel belangrijk.”

“Naast ons woonhuis is begin 2018 een speciale ruimte gebouwd. Hier heb ik alles onder handbereik: een pasteuriseerketel, ijsmachine, vriezers en ook de opslag voor ingrediënten. Het werken met de Valmar ijsbereidingsapparatuur bevalt mij heel goed: ze zijn betrouwbaar en snel. Ook wil ik niet meer zonder de recent gekochte Techfrost shockfreezer. Echt ideaal voor het bereiden van ijstaarten met maximaal behoud van kwaliteit”.

Waardevolle tips als je overweegt te starten

"Met een ambachtelijk product maak én proef je echt het verschil", zegt Rianne. - Foto: Valmar
“Met een ambachtelijk product maak én proef je echt het verschil”, zegt Rianne. – Foto: Valmar

Rianne heeft zeker tips voor collega- ondernemers die overwegen om te starten met ambachtelijke ijsbereiding. “Doe een uitgebreid marktonderzoek en bekijk je omgeving goed. Heeft het zin om in jouw regio te starten? Je wilt niet in elkaars vaarwater zitten. Iets heel anders: in het begin had ik het idee dat ik ijs maken en doceren wel naast elkaar kon doen. Daar ben ik wel van teruggekomen. Die balans bewaken bleek heel lastig te zijn. En dat paste niet bij mij, omdat ik mij graag voor de volle 100% ergens voor inzet. Dat was voor mij het moment om volledig voor het ijs maken te gaan. Als je het doet, doe het dan goed. Het is heel leuk om met eigen melk iets anders te maken en mensen te laten genieten. Met een ambachtelijk product maak én proef je echt het verschil!” besluit Rianne.

Meer weten? Bezoek de website voor meer informatie.

Beheer
WP Admin