Ambachtelijk ijs bij zuivelboerderij De Wieringer
Midden tussen de uitgestrekte weilanden, op voormalig eiland Wieringen, ligt ijs- en zuivelboerderij De Wieringer. Een mooi boerenbedrijf en voor veel mensen een stopplaats om te genieten van heerlijke dagverse streekproducten gemaakt door Ilse Boersen en haar team.
Aan de keukentafel van ijs- en zuivelboerderij De Wieringer in Hippolytushoef vertelt Ilse Boersen uitgebreid over haar start en de ontwikkelingen in de afgelopen drie jaar. “In mijn tienerjaren werkte ik bij ijsboerderij Labora op Texel. En opgegroeid in het aardbeienbedrijf van mijn vader ken ik het boerenleven als geen ander. Toch koos ik eerst voor een studie Rechten in Amsterdam. Maar na een werkjaar in de advocatuur wist ik het zeker, hier werd ik niet gelukkig van. Dus ik volgde mijn hart en nam de beslissing om ambachtelijk ijs en andere zuivelproducten te gaan maken. En deze kans kreeg ik bij de boerderij de Wieringer. Dit is een maatschap tussen Wim Mostert, de vriend van mijn moeder en mijn bonus-vader, Jan-Pieter Mulder (collega-veehouder) en ikzelf”.
Oriënteren en investeren in betrouwbare apparatuur
Ilse vertelt verder: “In april 2018 was dit plan er en toen begon het pas echt. Hoe ga ik dit realiseren? Voor mij was het overduidelijk dat ik voorjaar 2019 wilde starten. In de maanden ervoor volgde ik diverse cursussen bij het IJscentrum. Via deze weg kwam ik in aanraking met verschillende apparatuur en materialen. Vanuit mijn eigen ervaringen koos ik voor Valmar ijsbereidingsapparatuur.”
Het klikte meteen met Folkher Langejans, adviseur bij Valmar Nederland, zegt Ilse. “Vanaf het begin af aan dacht hij mee met alle stappen. Er komt namelijk veel kijken bij het realiseren van een ijskeuken op een boerenbedrijf. Hij gaf een eerlijk advies passend bij ons beschikbare budget: de aanschaf van een 30 liter kookketel en een ijsmachine waren een feit.”
Consumenten zijn steeds meer op zoek naar producten met een verhaal
Na een vliegende start in 2019 merkte Ilse dit voorjaar dat ze vastliep om snel de gevraagde ijs- en zuivelhoeveelheden te kunnen maken. “Dus ik ruilde afgelopen juni mijn 30 liter kookketel in voor een 60 liter ketel. Hier ben ik heel blij mee, want nu kunnen we per sessie 2x zoveel ijsmix en ook zuivel maken. Deze tijdswinst is echt een groot voordeel en zorgt ervoor dat we veel beter kunnen inspelen op de toenemende vraag.”
“Consumenten zijn steeds meer op zoek naar producten met een verhaal. En los van de verkoop vanuit ons tuinhuis aan particulieren leveren we ook aan diverse boerderijwinkels en restaurants in de omgeving. Ons verzorgingsgebied ligt zo tussen Texel en Heerhugowaard in”.
Waardevolle tips als je overweegt te starten
Uiteraard zijn er tips voor collega-ondernemers die overwegen om te starten met ambachtelijke ijsbereiding. “Waar zal ik beginnen”, glimlacht Ilse. “Kijk goed naar welke apparatuur je nodig hebt en als je investeert, doe het dan gelijk goed. Kies daarbij voor een betrouwbare partner die je helpt bij het totale traject. Heel eerlijk: begin er alleen aan als dit je passie is. Er komt echt serieus werk bij en het is hectisch, zeker in het begin. En als je de stap zet, geniet er dan ook van, want het is een prachtig proces om mee te maken. Het gaat echt om het creëren van meerwaarde van je melk en dat is heel mooi!”
Meer weten? Bezoek de website voor meer informatie.