Partner
IJsboerderij De Oude Schuur - Foto: Valmar Partner

Genieten van ambachtelijk bereid ijs in de Betuwe

Vlakbij het Lingebos, in het Gelderse Vuren, staat IJsboerderij De Oude Schuur. Gebouwd op de plek van een oude schuur van het boerenbedrijf van Annette en Jan van Dijk. Sinds voorjaar 2018 is het hier smullen geblazen van heerlijk ijs uitsluitend gemaakt met natuurlijke grondstoffen.

“De reden dat wij hier met onze ijswinkel zijn gestart is dat het steeds lastiger werd om met alleen de melkveehouderij een goede boterham te verdienen”, vertelt Annette van Dijk. “We speelden al langer met het idee om er iets bij te gaan doen met onze eigen verse koemelk. Eind 2017 wisten we het zeker: laten we gaan starten met zelf gemaakt ijs. Op de Horecava raakten we in gesprek met Joost van der Velden, adviseur bij Valmar Nederland en het klikte gelijk. Joost stond al snel bij ons op het erf en heeft dus vanaf het begin af aan meegedacht met de grote verbouwing. Heel waardevol want er komt veel bij kijken. Onze opening op Koningsdag 2018 was gelijk een hit, we waren verrast door het enthousiasme van veel dorpsgenoten die graag ons ijs wilden proeven. In de afgelopen 2,5 jaar zijn we steeds verder gegroeid en nu hebben we echt een goedlopende ijsboerderij. Ook leveren we inmiddels aan diverse restaurants in de omgeving en aan meerdere landwinkels en supermarkten waaronder de Plus supermarkt in Gorinchem.”

Ijsboerderij De Oude Schuur - Foto: Valmar
IJsboerderij De Oude Schuur in Vuren (Gld.). – Foto: Valmar

Betrouwbare gebruiksvriendelijke apparatuur

Annette van Dijk – Foto: Valmar

Annette werkt naar volle tevredenheid met de ijsbereidingsapparatuur van Valmar. Ze vertelt met een glimlach: “Ik was volledig blanco en had geen enkele ervaring met ijsbereiding. De praktijk is dan ook de beste leerschool. Het leuke is dat ik mijn creativiteit er heel goed in kwijt kan, ik geniet ervan om nieuwe ideeën uit te proberen en te vertalen naar een heerlijke ijssmaak. Vanwege de toegenomen vraag hebben we afgelopen zomer geïnvesteerd in nieuwe apparatuur. We hebben nu twee pasteuriseerketels staan van 60 en 130 liter en een grotere ijsmachine. Ons uitgangspunt is om zo efficiënt mogelijk werken. Dat lukt prima met deze apparatuur in huis. De machines zijn praktisch, betrouwbaar en snel. Een ander voordeel is dat je zowel kleine als grote hoeveelheden kunt maken, dat maakt je flexibel. En ook niet onbelangrijk: ze zijn eenvoudig schoon te maken.”

IJsboerderij De Oude Schuur - Foto: Valmar
IJsboerderij De Oude Schuur. – Foto: Valmar

Waardevolle tips als je overweegt te starten

Voor collega-ondernemers die overwegen om te starten met ambachtelijke ijsbereiding heeft Annette enkele tips. “Als je begint, doe het dan gelijk goed en niet half-half”, zegt ze meteen. “Kies je leverancier(s) zorgvuldig en let ook op de servicegerichtheid. Heb je een keer een storing, dan wil je snel hulp. Ook dit zit bij Valmar zeker goed. Natuurlijk is het lastig – vooral in het begin – om in te schatten hoe het gaat lopen, weet waar je aan begint en denk er goed over na. Maar het is prachtig om je eigen ijs te maken en te verkopen!”

Beheer
WP Admin