Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Landbouwvoertuigen registreren voor 1 januari 2022

De tijd om landbouwvoertuigen te registeren zonder keuring of schouwing van de RDW wordt steeds korter. Er moeten nog enorm veel landbouwmachines geregistreerd worden. Voorkom lastige keuringen vanaf 2022 en registreer voertuigen dit jaar.

Op 1 januari 2021 treedt de Wet registratie- en kentekenplicht (land)bouwvoertuigen in werking. Hierdoor moet het grootste deel van alle bestaande en nieuwe landbouwvoertuigen die op de openbare weg rijden, geregistreerd worden in het kentekenregister van de RDW. Het registreren van voertuigen kan alleen in 2021 zonder keuring of schouwing van de RDW. Het advies is dus om voertuigen vóór 1 januari 2021 te registeren. Registreren kan via de website van de RDW voor € 18 per voertuig. Zonder kentekenbewijs mag een (land)bouwvoertuig vanaf 2022 niet meer de weg op.

Registratieplichtige voertuigen

Registratie is nodig als het gemotoriseerde (land)bouwvoertuig op de openbare weg sneller dan 6 km/u kan rijden. Dus alle trekkers die op de weg komen. moeten geregistreerd worden. Met openbare weg wordt ook een landweg bedoeld, of een korte oversteek van het ene naar het andere perceel. Sommige eigenaren zijn ervan overtuigd dat hun machine nooit op de openbare weg komt. Toch is het advies om ook deze te registeren, het bevordert immers het handelsgemak van de trekker of machine.

Snelheidsverhoging

Met de intreding van de wet gaat ook de maximumsnelheid omhoog van 25 naar 40 km/u. Alle voertuigen die vanaf dit moment sneller rijden dan 25 km/u moeten dan ook direct een gele kentekenplaat voeren. Vanaf 2025 moet elk gemotoriseerd voertuig op de openbare weg voorzien zijn van een kenteken, ongeacht de snelheid.

Beheer
WP Admin