AlgemeenOpinie

Regeling muizenschade: verwachtingen nu ook waarmaken

Politici willen al te graag veehouders met muizenproblemen blij maken. Maar er zat wel erg veel peptalk bij, vrijdagavond in Heerenveen, op een bijeenkomst van de melkveehoudersvakbond NMV. Europarlementariër Annie Schreijer spande de kroon.

Het is te gek voor woorden, zei zij, dat staatssecretaris Sharon Dijksma wel vol lof is over de exportrecords van de agrarische sector, maar dat ze nu niet ergens €70 miljoen kan vinden voor de muizenschade. “Dit soort geld zou meteen beschikbaar moeten zijn.” Dat is makkelijk scoren; Schreijer gaat niet over Haags geld. Gelukkig kwam ze ook met een constructief idee: er is een Europese regeling die het mogelijk maakt om kosten van herstel na een natuurramp te vergoeden. Daarvoor hoeft Nederland alleen maar te zeggen dat hier sprake is van een plaag. Maar helaas, dit is te mooi om waar te zijn, leert navraag. Richtlijn 1305/2013 zit  niet in ‘ons’ pakket GLB-maatregelen en is niet zomaar toepasbaar.

Het CDA is wel de luidruchtigste, maar niet de enige die hoop wekt over steun. Provincie Friesland stuurt taxateurs het veld in en roept boeren op het beschadigde land zolang met rust te laten. Hoe hard de provincie ook roept dat er geen schadevergoeding komt, zo voert ze wel verwachtingen over financiële steun – die ze alleen met rijksgeld kan inlossen.

Intussen verklapte de NMV dat er goede vorderingen worden gemaakt met Haags overleg over ‘een muizenregeling’. Ook dat vergroot de verwachtingen. Er mag nu ook wel echt iets moois komen, anders is de frustratie dubbel zo groot.