De trekkers bij de actie in Mariënvelde vormden samen de woorden '75 jaar vrijheid', met daaronder het symbool voor de vrijheid. AlgemeenNieuws

Rechtbank zet streep door boete boer na trekkeractie

De rechtbank Gelderland heeft een streep gezet door de boete van € 1.000 die een boer uit Mariënvelde kreeg vanwege het overtreden van de coronaregels.

De boer stelde vorig jaar zijn weiland beschikbaar voor een actie om met trekkers het logo van 75 jaar vrijheid uit te beelden. De kantonrechter stelt dat de boer wel de Noodverordening Covid-19 heeft overtreden, en daarmee schuldig is aan het toelaten van een verboden samenkomst in zijn weiland. Maar omdat de politie vooraf niet ingreep, vindt de rechter de boete achteraf niet terecht. Daarmee is de boer wel schuldig bevonden, maar krijgt hij geen straf.

Ongepast

De kantonrechter vindt dat de handhavers eerder hadden kunnen en moeten ingrijpen. Vooraf had de politie contact gehad met de boer en organisatie van de actie. Volgens de kantonrechter hadden zij toen moeten aangeven dat de actie illegaal zou zijn en dat zou worden gehandhaafd. Ook tijdens de actie hadden ze kunnen handhaven en mensen kunnen aanspreken die de regels niet naleefden. De Gelderse rechter vindt het ongepast om achteraf de boer die zijn weiland beschikbaar stelde te beboeten.

De advocaat van de boer voerde nog aan dat geen sprake was van een samenkomst van personen maar van voertuigen, maar daar ging de rechter niet in mee. Volgens de rechter wist de boer dat de actie in strijd was met de coronaregels.

Straat afgezet

In Zutphen werd vandaag tijdens de zitting van deze zaak de straat bij de rechtbank tijdelijk afgezet. Zo’n 80 boeren waren met trekker naar Zutphen gekomen om de boer die voor de rechter moest verschijnen bij te staan.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Reacties

Beheer
WP Admin