Wie heeft wereldwijd het grootste zuivelconcern? De jaarlijkse Global Dairy 20 van Rabobank is gepubliceerd. - Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

Ranglijst Rabobank met grootste zuivelbedrijven flink opgeschud

De jaarlijkse ranglijst van de Rabobank – Global Dairy Top 20 – met de grootste zuivelbedrijven ter wereld is na het neerzetten van recordomzetten flink gewijzigd.

Slechts vijf bedrijven behielden in de Global Dairy Top 20 dezelfde plek als vorig jaar. Het Franse Lactalis gaat nog steeds aan kop, terwijl Dairy Farmers of America naar de tweede plaats steeg en Nestlé zo een plaats verdrong.

Arla Foods en FrieslandCampina

Arla Foods ging op de ranglijst over FrieslandCampina heen. Wel staan beide bedrijven op een hogere positie dan vorig jaar. Arla klom drie plaatsen, ook door de gestegen omzet in de retailkanalen. FrieslandCampina klom één plaats. Dit ondanks de verkoop van een deel van de Duitse activiteiten. Het verschil tussen Arla en FrieslandCampina in omzet is minder dan € 100 miljoen.

Recordomzetten en de sterke Amerikaanse dollar leidden tot de vele positiewisselingen op de ranglijst. Voor zuivelbedrijven buiten de Verenigde Staten (VS) werd de omzetstijging in lokale valuta gedeeltelijk of zelfs grotendeels tenietgedaan door de sterke dollar. Omgekeerd wist Glanbia juist van de situatie te profiteren en zijn entree op de ranglijst te maken. De omzet van de Ierse onderneming is voor het grootste deel te danken aan verkopen in de VS.

Ongunstige wisselkoersen

Opvallend is dat het Nieuw-Zeelandse Fonterra drie plaatsten is gezakt. De wisselkoersen waren in 2022 in bijzonder ongunstig voor zuivelbedrijven die rapporteren in Nieuw-Zeelandse dollars, Chinese renminbi en Japanse yen. De Chinese zuivelgiganten Yili en Mengniu zagen hun omzet in Amerikaanse dollars dalen en het Japanse Meiji verdween zelfs na lange tijd uit de top 20.

De gezamenlijke omzet van de twintig marktleiders steeg in 2022 in dollars met 7,4%, na een stijging van 9,3% vorig jaar. In euro’s nam de omzet met 21% significant toe. Onder meer als gevolg van een sterkere dollar, inflatie en krappe marktomstandigheden gedurende het grootste deel van het jaar. Veel ondernemingen boekten hierdoor in lokale valuta recordhoge omzetten.

Foto: 2CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Beheer
WP Admin