AlgemeenNieuws

Rabobank koopt veertien glasbedrijven via veiling

Doetinchem – Bodemgoed en Pakhuis, beide vastgoed-bv’s van Rabobank, hebben op dit moment veertien glastuinbouwbedrijven in eigendom die zijn verworven via executieveilingen.

Het aantal online executieveilingen van glastuinbouwbedrijven is dit jaar sterk gegroeid. Het succes van de veilingen is er beperkt. “Slechts een paar bedrijven zijn daadwerkelijk verkocht”, zegt directeur Sybrand Abma van Santen&Gasille Makelaars in De Lier. Bedrijven die niet de vereiste minimum verkoopprijs opbrengen, worden gekocht door Bodemgoed of Pakhuis, beide vastgoed-bv’s van Rabobank Utrecht. Daarmee slaat de bank twee vliegen in een klap. De bedrijven worden verlost van verdere faillissementsaanspraken. En de bank helpt voorkomen dat nog meer bedrijven ‘onder water’ komen te staan door voortgaande waardevermindering van het onroerend goed in de sector.

Volgens woordvoerder René Loman heeft Rabobank op dit moment veertien glastuinbouwbedrijven die zijn ingekocht door een van beide bv’s. Komende maand staan nog voor minstens vier glastuinbouwbedrijven executieveilingen op het programma. Voor ieder gekocht bedrijf wordt bekeken wat ermee moet gebeuren. In principe worden eerst pogingen ondernomen om ze alsnog te verkopen. Tot het zover is worden bedrijven mogelijk kortdurend verhuurd of verpacht om de kassen en installaties in bruikbare staat te houden. Indien verkoop uiteindelijk niet lukt, worden de bedrijven ‘gedemonteerd’. “Op dit moment is opkopen van deze bedrijven de beste oplossing. Van koste wat kost verkopen zou de prijs volledig zijn ingezakt”, zegt Jaap Stolze van Rabobank Zuid-Holland Midden. Verhuren is volgens hem een optie die voor het komend seizoen voor de hand ligt.

Dit is een van de redenen dat het glasgroente-areaal komend seizoen nauwelijks zal afnemen, zoals valt te lezen in editie 24 van Groenten & Fruit Magazine dat eind van deze week verschijnt.

Beheer
WP Admin