AlgemeenNieuws

PvdD wil individueel testen vee verplichten

Den Haag – Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) vindt dat de geblokkeerde veehouders hun dieren individueel moeten laten testen op de aanwezigheid van furazolidon, om te voorkomen dat dieren onnodig worden geruimd.

Via Kamervragen vraagt Thieme aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) om veehouders aan te spreken op het niet individueel laten testen van de dieren omdat de kosten van testen hoger zouden zijn dan de opbrengst van het vlees van de dieren. Thieme vindt dat individueel testen nodig is uit respect voor het dier en vanuit dierenwelzijn. Zo hoeven dieren waar geen resten van de verboden stof worden gevonden niet vernietigd te worden. Thieme vindt dat dit in de toekomst verplicht moet worden gesteld.

De Partij voor de Dieren vraagt Dijksma tevens of ze bereid is om maatregelen te treffen zodat de kosten van het individueel testen verhaald kunnen worden op degene die de wet heeft overtreden.

De PvdD vraagt tevens hoe groot de kans is dat de furazolidon-affaire zich verder uitbreidt en hoe deze affaire zich verhoudt tot eerdere veevoeraffaires zoals MPA en aflotoxione. De partij vraagt ook of de Kamer voor eventuele ruimingen van de dieren geïnformeerd kan worden over de wijze waarop dit gaat gebeuren. 

Eerder stelde ook de SP Kamervragen over het vervuilde veevoer.

Lees meer over furazolidon

Beheer
WP Admin