Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Provincie Overijssel onderzoekt mysterieuze koeiensterfte

De provincie Overijssel laat onderzoeken of de dood van 23 koeien op een veehouderij in de buurt van Kampen te maken heeft met mogelijk vervuilde grond in de buurt. Een motie van JA21, SP, Forum voor Democratie en de BoerBurgerBeweging in Overijssel werd tijdens de vergadering van Provinciale Staten aangenomen, met 36 stemmen voor en 10 tegen.

“Op 10 mei werden we opgeschrikt door een verontrustend artikel in De Stentor over boer Jaap, die in bijna een jaar tijd 23 van z’n 60 koeien verloor”, aldus fractievoorzitter Fred Kerkhof van JA21 Overijssel. “Zoiets kan natuurlijk gebeuren. Maar het probleem was echter dat niet meteen de oorzaak voor de dood van de koeien duidelijk was. De boer is ervan overtuigd dat dit te maken heeft met de nieuw aangelegde dijk langs Het Reevediep.”

Boer denkt aan giftige stoffen

Kerkhof zei dat voor de dijkaanleg mogelijk gebruik is gemaakt van thermisch gereinigde grond, oftewel verontreinigde grond die door verhitting ‘schoon’ is gemaakt. De betrokken boer denkt dat er toch giftige stoffen in hebben gezeten die in de sloten rond zijn bedrijf terecht zijn gekomen en tot de dood van de koeien hebben geleid.

Gedeputeerde Tijs de Bree (Milieu) zei zich ook zorgen te maken over de situatie met de dood van de koeien in Overijssel. Volgens De Bree is eind vorig jaar al een crisisteam opgericht met betrokken partijen, waaronder de provincies Overijssel en Gelderland, twee waterschappen en de Omgevingsdienst Veluwe-Noord. “We onderschrijven de noodzaak om te achterhalen wat hier aan de hand is. Dat willen we graag op een goede manier doen met kwalitatief hoogwaardig onderzoek”, aldus de gedeputeerde. Het Waterschap Drents Overijsselse Delta start volgens De Bree een onderzoek. “Op basis van de informatie die we nu hebben, kan ik zeggen dat voor de dijk waar het over gaat, geen gebruik is gemaakt van thermisch gereinigde grond.”

Reacties

  1. Wie herinnerd zich boer Peterman nog? Ik ken iemand die hetzelfde is overkomen. Het land werd opgehoogd en daarna gingen de koeien dood. Tegen die grote bedrijven is niet te vechten. De politici krijgen er na hun politieke loopbaan een baantje en de MSM kijkt in opdracht van de politiek de andere kant op en/of start een smeer campagne.

  2. Kan er ook een belg of duitser in het onderzoeksteam? Geeft toch wel meer vertrouwen in een eerlijk onderzoek.

Beheer
WP Admin