Boerenbedrijven in de Gelderse Vallei zitten vaak dicht bij de Natura 2000-gebieden van de Veluwe. - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Provinciale verkiezingen overschaduwen stikstofdebat

De zelfstandigheid en de autonomie van de provincies stonden donderdag centraal bij het debat over het beleid voor het landelijk gebied. De verkiezingen voor de Provinciale Staten van 15 maart speelden in de Tweede Kamer een belangrijke rol.

Alle partijen vragen om snelheid. “We praten heel veel, maar ondertussen is er nog geen mol stikstof benaderd”, zei VVD’er Thom van Campen.

VVD onder vuur

De VVD kwam tijdens het debat onder vuur van zowel coalitiepartij D66 als de oppositiepartijen PVV, PvdA en GroenLinks. Provinciale VVD-politici geven via provinciale kieswijzers aan dat zij zich tegen het landelijk stikstofbeleid zullen verzetten.

Alexander Kops (PVV) en Tjeerd de Groot (D66) vinden dat de VVD daarmee de kiezer een rad voor ogen draait. Van Campen meent dat provincies de ruimte hebben om in gesprek met de overheid het beste voor hun gebiedsplannen voor elkaar te krijgen.

VVD’ers verzetten zich in provincie

De Groot zegt dat de provinciale VVD-opstelling ertoe leidt dat de natuur niet herstelt, bedrijven geen vergunningen krijgen en dat er geen woningen kunnen worden gebouwd. Van Campen bestrijdt dat. Volgens hem is er per provincie maatwerk nodig of binnen de provincies zelfs per regio.

D66’er Tjeerd de Groot legde druk op de coalitie door te pleiten voor een versnelling van de aanpak van piekbelasters. Het kabinet zou eerder dan in januari al vergunningen moeten intrekken of bedrijven moeten onteigenen, vindt D66.

Geen hakbijl op voorhand

Coalitiegenoten Thom van Campen (VVD), Derk Boswijk (CDA) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) verzetten zich daartegen. Zij vinden dat het kabinet eerst duidelijkheid moet geven over de opties voor de piekbelasters. De hakbijl mag niet op voorhand worden klaargezet, zonder dat bedrijven die gebruik kunnen maken van de regels voor piekbelasters weten waaraan ze toe zijn.

BBB, JA21 en PVV vinden dat de focus van stikstof af moet. JA21 en BBB hebben daarover een gezamenlijk plan ingediend. JA21 en BBB willen een drempelwaarde instellen, zodat projecten met een lage stikstoflast kunnen worden vergund.

Het kamerdebat was nog bezig na afronding van dit artikel.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Nederland kan beter de problemen één voor één oplossen ipv allemaal tegelijk. Dus eerst de toeslag affaire, dan groningen en dan in 2040 beginnen met de stikstof. Als dat laatste er dan nog is.

Beheer
WP Admin