AlgemeenNieuws

Provinciale lening voor boeren met muizenschade

Leeuwarden – Provincie Fryslân komt met financiële ondersteuning voor boeren die vanwege de muizenplaag hun bedrijf niet voort kunnen zetten. De hulp heeft de vorm van een renteloze lening. Het gaat om maximaal €75.000 met een looptijd van vijf jaar of maximaal €37.500 met een looptijd van tien jaar. Dit maximum is ontleend aan Europese regelgeving. Wie al meedoet aan andere subsidieregelingen, zoals ganzenopvang of asbestsanering, moet wel rente betalen.

Mogelijk tweehonderd bedrijven zouden in aanmerking kunnen komen voor deze regeling, licht een woordvoerster van gedeputeerde Johannes Kramer toe. Maar dat aantal is nog zeer onzeker. De taxaties van de schade beginnen pas komende week. Bovendien heeft in ieder geval de Rabobank gezegd dat gezonde bedrijven die door de muizenplaag in problemen komen, door de bank geholpen zullen worden.

De provincie onderzoekt ook de mogelijkheid van een langlopende lening tegen 3,5 procent rente over 25 jaar, waarvan tien jaar aflossingsvrij is. De hoogte van deze lening zou maximaal 80 procent van de schade zijn. Hiervoor moet nog Europese toestemming komen. Samen met het Rijk onderzoekt de provincie verder of Europese garantstellingsregelingen kunnen worden ingeschakeld.

Volgens de provincie is er op dit moment nog geen acute financiële nood onder boeren.