Boeren protesten op de Belgische grens. - Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

Protestboeren stellen ultimatum, tot die tijd geen acties

Protestboeren van FDF en trekkergroepen stellen de politiek een ultimatum. Tot 15 februari houden ze de trekkers thuis, zodat de politiek de druk van de mestmarkt kan halen.

Dat is dinsdagavond besloten door de ‘trekkerleiders’ en de (regionale) bestuurders van Farmers Defence Force. De afgelopen dagen gingen boeren op verschillende plekken in Nederland de straat op. Dit deden ze onder andere om de steeds strenger wordende mestregels die boeren dit mestseizoen op hoge kosten jagen. De stapeling van regels, zowel vanuit de Nederlandse overheid als via Europese eisen, zorgt voor veel onrust in de sector.

De protestboeren willen dat het demissionaire kabinet de bufferzones en NV-gebieden afschaffen. Dit zijn extra regels uit het mestbeleid van dit jaar. Bovendien willen ze dat er per direct dierlijke mest uitgereden mag worden, volgens de huidige regels mag dat vanaf 16 februari weer. En de protestboeren willen dat er dit mestseizoen extra dierlijke mest kan worden uitgereden of dat kunstmestvervangers gebruikt kunnen worden. Voor dit laatste is landbouwminister Piet Adema momenteel aan het lobbyen in Brussel.

Het demissionaire kabinet heeft dus ruim een week om dit te regelen. De groepen noemen expliciet landbouwminister Adema en premier Rutte. FDF en de leiders van de demonstrerende trekkergroepen benadrukken dat als er geen resultaat volgt, Nederland een “nieuwe golf van spontane protesten” kan verwachten.

Sneller optreden bij boerenprotestacties

Politie en het Openbaar Ministerie (OM) laten weten sneller en direct op te treden tegen actievoerders die de wet overtreden. Dat kan het ter plekke beboeten zijn. Als niet direct kan worden opgetreden, worden zij achteraf beboet en vervolgd. Dat is afgesproken in het spoedoverleg dat demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz woensdagochtend had met het OM en politie over de boerenprotestacties van de afgelopen dagen, de snelwegblokkades door XR en protesten waarbij verwerpelijke leuzen worden gescandeerd.

De maat is vol, stellen zij in een gezamenlijke verklaring. “Dit is geen demonstreren, dit zijn geen protesten, dit zijn illegale acties of zelfs het plegen van misdrijven. Daar komen de actievoerders niet mee weg.”

Yeşilgöz, OM en politie hebben teruggekeken op de boerenprotesten van maandagavond, waarbij snelwegen werden geblokkeerd, met landbouwvoertuigen op de snelweg is gereden, vuurwerk werd afgestoken en branden werden gesticht. “Dit levert gevaarlijke situaties op voor weggebruikers en hulpverleners”, zo staat in de verklaring.

“Ernstige strafbare feiten”

Het OM heeft geoordeeld dat maandagavond “ernstige strafbare feiten” zijn begaan bij boerenacties op snelwegen. Zoals bekend zijn inmiddels twee mensen aangehouden, bij een protest op de A50.

“Deze acties ondermijnen het draagvlak voor het demonstratierecht. Van het demonstratierecht mag geen misbruik worden gemaakt”, stellen de drie partijen na hun overleg waarbij ook is teruggekeken op de handhaving en de mogelijke vervolging van de actievoerders “die zich ernstig hebben misdragen”.

De politie is dinsdag met een speciaal nationaal staf grootschalig bijzonder optreden gestart. Dat houdt in dat de politie snel inzet en politiecapaciteit kan verdelen bij eventuele toekomstige incidenten.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Reacties

Beheer
WP Admin