AlgemeenOpinie

Prijs belangrijker dan boerentaal

“De directeur van een coöperatie hoeft niet beslist de boerentaal te spreken”, vindt Hanna. Dit naar aanleiding van het vertrek van Uwe Tillmann van Vion.

 

“In de commentaren las ik dat hij de boeren niet goed aanvoelde. Ook Wyno Zwanenburg van de NVV vond het een gemis dat hij de boerentaal niet sprak. In andere meningen klonk dat eveneens door. Onzin. Een directie moet er voor zorgen dat je de beste prijs voor je producten krijgt. Het maakt mij geen moer uit of hij een boerenverhaal kan houden of niet. Ik beoordeel hem op zijn prestaties in het bedrijf”, is Hanna duidelijk.

Ze heeft wel gelijk, maar boeren zien toch graag een directeur die hen het gevoel geeft dat ze er toe doen. Zo heeft in het verleden directeur André Olijslager van FrieslandCoberco de fout gemaakt dat hij melk grondstof voor de zuivelfabrieken grondstof noemde. De boeren hebben het hem nooit vergeven. En toch was het een prima directeur. Alleen kon hij zich moeilijk verplaatsen in het binnenste van de boer.

“Je leeft in het verleden”, wijst Hanna mij terecht. ”Vroeger, toen de coöperaties nog klein waren, wilden de leden een directeur, die dichtbij hun stond. Die het idee gaf dat het hun fabriek was, waar hij voor werkte. Een wat lagere melkprijs was met zo’n directeur langer acceptabel. Als het verschil met de buren maar niet groot was of te lang duurde. Dat is anders met de grote coöperaties. Een directeur wordt niet meer afgerekend op zijn inlevingsvermogen in de boer, maar op datgene dat de boer op zijn melkrekening krijgt.”

Er is geen vinger achter deze stelling van Hanna te krijgen. En directeur Tillmann van Vion is zeker  afgerekend op zijn slechte prestaties. De prijs die de varkenshouders kregen, is te laag in vergelijking met anderen. De koers, met het aankopen van verliesgevende bedrijven, was niet de juiste. Maar de commissarissen keurden het allemaal wel goed.

“Dat is een ander verhaal”, zegt Hanna. “Hoofdzaak is dat een directeur zorgt voor een goede boerenprijs. Dan hoeft hij de boerentaal niet te spreken.”

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen