Misset Uitgeverij Foto-opdr. 410948
 Reportage deel 4 bij de stalbouw potstal vleesveestal bij Wouter Hartendorf RundveeFoto

Potstal bouwen over het spoor: spanten plaatsen

Vof Sinneveld verplaatst de gelijknamige boerderij hemelsbreed 150 meter, over een gevaarlijke, onbewaakte particuliere spoorwegovergang. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel 4: spanten plaatsen.

 • Wouter Hartendorf (39) heeft in vof met zijn vrouw Femke (34) en schoonouders Joop (70) en Femmie (61, niet op de foto) in Santpoort-Zuid (N-H) boerderij Sinneveld. Op de foto staan ook dochters Madelief (6), Jasmijn (8) en Fleurtje (10). De vof heeft circa 55 stuks vleesvee (Marchigiana), 20 schapen met bijhorende lammeren, 22 pensionpaarden, een paar fokpaarden, een zorgboerderij en beheert ongeveer 30 hectare grasland. Begin mei startte de bedrijfsverplaatsing.

  Wouter Hartendorf (39) heeft in vof met zijn vrouw Femke (34) en schoonouders Joop (70) en Femmie (61, niet op de foto) in Santpoort-Zuid (N-H) boerderij Sinneveld. Op de foto staan ook dochters Madelief (6), Jasmijn (8) en Fleurtje (10). De vof heeft circa 55 stuks vleesvee (Marchigiana), 20 schapen met bijhorende lammeren, 22 pensionpaarden, een paar fokpaarden, een zorgboerderij en beheert ongeveer 30 hectare grasland. Begin mei startte de bedrijfsverplaatsing.

 • De bouw van de potstal lag 3 weken stil door de bouwvak, maar begin september gingen de werkzaamheden weer van start. Op 4 september zijn de spanten in één dag geplaatst, inclusief gordingen. Deze spanten staan om de 5 meter. In de constructie is rekening gehouden met het dragen van een stroverdeler en eventueel toekomstige zonnepanelen. De bouw ligt mooi op schema, ondanks juridische perikelen met bezwaarmakers (sinds 2001).

  De bouw van de potstal lag 3 weken stil door de bouwvak, maar begin september gingen de werkzaamheden weer van start. Op 4 september zijn de spanten in één dag geplaatst, inclusief gordingen. Deze spanten staan om de 5 meter. In de constructie is rekening gehouden met het dragen van een stroverdeler en eventueel toekomstige zonnepanelen. De bouw ligt mooi op schema, ondanks juridische perikelen met bezwaarmakers (sinds 2001).

 • De spanten worden deels op de grond in elkaar gebout en vervolgens – als ze staan – vastgedraaid. Tussen de spanten liggen drukbuizen die werknemers boven ook vastbouten. Zo ontstaat een groot skelet.

  De spanten worden deels op de grond in elkaar gebout en vervolgens – als ze staan – vastgedraaid. Tussen de spanten liggen drukbuizen die werknemers boven ook vastbouten. Zo ontstaat een groot skelet.

 • Vof Sinneveld heeft via intern salderen een Nbw-vergunning voor 71 Marchigiana’s aangevraagd, maar de potstal heeft capaciteit voor 100 dieren. Van links naar rechts: de pot, de traptreden (breder gehouden voor een goede afdaling van de moederdieren), gaatjesroostervloer, bekisting waar de voerhekmuur is gestort, voergang. Via de gaatjesrooster wordt een groot deel van de mest gescheiden met minder ammoniakuitstoot tot gevolg; een zelfbedachte innovatie.

  Vof Sinneveld heeft via intern salderen een Nbw-vergunning voor 71 Marchigiana’s aangevraagd, maar de potstal heeft capaciteit voor 100 dieren. Van links naar rechts: de pot, de traptreden (breder gehouden voor een goede afdaling van de moederdieren), gaatjesroostervloer, bekisting waar de voerhekmuur is gestort, voergang. Via de gaatjesrooster wordt een groot deel van de mest gescheiden met minder ammoniakuitstoot tot gevolg; een zelfbedachte innovatie.

 • Links is de gaatjesroostervloer goed te zien. Tussen voerhek en potgedeelte lopen de Marchigiana’s straks op deze ‘roosters’. Het voordeel van dit systeem: de urine valt door de gaatjes in de put en de vaste mest blijft liggen. De pot blijft zo droger. Voor Hartendorf is dit van belang omdat hij in de pot tenminste 90 centimeter wil kunnen stapelen en dan mag de pot niet te nat worden. Ook zal de ammoniakuitstoot vele malen lager zijn.

  Links is de gaatjesroostervloer goed te zien. Tussen voerhek en potgedeelte lopen de Marchigiana’s straks op deze ‘roosters’. Het voordeel van dit systeem: de urine valt door de gaatjes in de put en de vaste mest blijft liggen. De pot blijft zo droger. Voor Hartendorf is dit van belang omdat hij in de pot tenminste 90 centimeter wil kunnen stapelen en dan mag de pot niet te nat worden. Ook zal de ammoniakuitstoot vele malen lager zijn.

 • Een nieuwe spant wordt geplaatst door twee bouwmedewerkers op hoogwerkers.

  Een nieuwe spant wordt geplaatst door twee bouwmedewerkers op hoogwerkers.

 • Met een accu momentsleutel zet de voorste medewerker de drukbuis aan het spant vast. Gaten zijn voorgeboord en passen precies voor elkaar.

  Met een accu momentsleutel zet de voorste medewerker de drukbuis aan het spant vast. Gaten zijn voorgeboord en passen precies voor elkaar.

 • De bouw gaat gestaag verder. Het skelet van de potstal rechts krijgt steeds meer vorm. Links is de nieuwe paardenstal te zien; een andere tak van het bedrijf.

  De bouw gaat gestaag verder. Het skelet van de potstal rechts krijgt steeds meer vorm. Links is de nieuwe paardenstal te zien; een andere tak van het bedrijf.

 • Dakondersteuners worden op de grond vast aan de spant gebout.

  Dakondersteuners worden op de grond vast aan de spant gebout.

 • En hier gebeurt hetzelfde met de drukbuizen. Ze worden vastgebout aan de spanten.

  En hier gebeurt hetzelfde met de drukbuizen. Ze worden vastgebout aan de spanten.

 • Een mooi overzicht van het skelet van de paardenstal.

  Een mooi overzicht van het skelet van de paardenstal.

 • Er wordt een nieuwe lading houten gordingen uit de vrachtwagen gehaald.

  Er wordt een nieuwe lading houten gordingen uit de vrachtwagen gehaald.

 • Een overzicht in de paardenstal. Langs deze wand worden paardenboxen geplaatst.

  Een overzicht in de paardenstal. Langs deze wand worden paardenboxen geplaatst.

 • De zijmuren van de paardenstal zijn 2,50 meter hoog. Er wordt overal hout op gemonteerd om straks goten en gordijnen op te kunnen hangen.

  De zijmuren van de paardenstal zijn 2,50 meter hoog. Er wordt overal hout op gemonteerd om straks goten en gordijnen op te kunnen hangen.

 • De mestbak is voor 99% af. Er kan circa 800 kuub vaste mest worden opgeslagen en onder de mestbak kan vooral regenwater opgevangen worden (340 kuub). Uit de paardenmest zal geen urine lopen, omdat die urine door het stro wordt opgezogen. Er zal door regen wel wat uitspoeling zijn, maar dit wordt door middel van sleuvenroosters en een gootje naar de onderliggende kelder afgevoerd.

  De mestbak is voor 99% af. Er kan circa 800 kuub vaste mest worden opgeslagen en onder de mestbak kan vooral regenwater opgevangen worden (340 kuub). Uit de paardenmest zal geen urine lopen, omdat die urine door het stro wordt opgezogen. Er zal door regen wel wat uitspoeling zijn, maar dit wordt door middel van sleuvenroosters en een gootje naar de onderliggende kelder afgevoerd.

 • De 30 bij 15 meter grote werktuigenberging is bijna afgerond. Begin september zijn rondom potdekselprofielplaten opgeschroefd. Straks volgen de deuren en de bestrating nog. De loods heeft een gedeelte met een vloeistofdichte vloer en er is onder meer ruimte voor stro-opslag.

  De 30 bij 15 meter grote werktuigenberging is bijna afgerond. Begin september zijn rondom potdekselprofielplaten opgeschroefd. Straks volgen de deuren en de bestrating nog. De loods heeft een gedeelte met een vloeistofdichte vloer en er is onder meer ruimte voor stro-opslag.

 • Intussen gaan de werkzaamheden aan het woonhuis ook gestaag door. De muurtjes op de verdieping worden gemetseld.

  Intussen gaan de werkzaamheden aan het woonhuis ook gestaag door. De muurtjes op de verdieping worden gemetseld.

 • De gang op de verdiepingsvloer. De metselaar maakt hier een begin met de badkamer.

  De gang op de verdiepingsvloer. De metselaar maakt hier een begin met de badkamer.

 • De nieuwe locatie van vof Sinneveld is omringd door woningbouw en een drukke spoorlijn. Naast de toegang vanaf het oude erf – over het spoor en via een andere particuliere spoorwegovergang - moest voordat de bouw mocht plaatsvinden een nieuwe ontsluitingsweg aangelegd worden. Die weg is een bouwweg en nog niet openbaar. Omdat het dorp een gedeeltelijk vrachtwagenverbod kent, is speciaal voor de bouw een ontheffing verleend voor bouwverkeer. Zo kunnen vrachtwagens makkelijker bij de bouwlocatie van vof Sinneveld komen.

  De nieuwe locatie van vof Sinneveld is omringd door woningbouw en een drukke spoorlijn. Naast de toegang vanaf het oude erf – over het spoor en via een andere particuliere spoorwegovergang – moest voordat de bouw mocht plaatsvinden een nieuwe ontsluitingsweg aangelegd worden. Die weg is een bouwweg en nog niet openbaar. Omdat het dorp een gedeeltelijk vrachtwagenverbod kent, is speciaal voor de bouw een ontheffing verleend voor bouwverkeer. Zo kunnen vrachtwagens makkelijker bij de bouwlocatie van vof Sinneveld komen.

Beheer
WP Admin