Nederland blijft de belangrijkste pootgoedproducent met zo’n 39.000 hectare. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Pootgoedareaal Noordwest-Europa krimpt 7%

Het pootgoedareaal in Noordwest-Europa slinkt dit jaar met 7%. Dat is een kleinere teruggang dan waarvoor de Noordwest-Europese aardappeltelersorganisatie NEPG onlangs vreesde, maar het is wel het kleinste pootgoedareaal sinds 2016.

In de afgelopen jaren teelden Nederland, Frankrijk, Duitsland, Schotland, Denemarken en België gezamenlijk meer dan 100.000 hectare pootgoed. Dat blijkt uit cijfers die Kürt Demeulemeester, hoofd akkerbouwgewassen van onderzoeks- en adviesbureau Inagro en secretaris van de Vlaamse pootgoedtelersorganisatie VVP, van de verschillende keuringsinstanties verzamelde. Dit jaar krimpt de teelt in deze landen naar zo’n 93.600 hectare.

In Nederland keldert de teelt van gecertificeerde pootaardappelen dit jaar zelfs naar het laagste niveau sinds 2014.

Pootgoedareaal in Frankrijk naar 21.000 hectare

Vooral in Frankrijk hebben akkerbouwers minder pootgoed gepoot. Het areaal daalt bij de Franse telers met bijna 11% naar zo’n 21.000 hectare. In Duitsland krimpt de teelt met een kleine 8% tot minder dan 17.000 hectare. Nederland blijft de belangrijkste pootgoedproducent met zo’n 39.000 hectare. De krimp is hier met 6,2% iets kleiner dan gemiddeld in de genoemde zes landen. De Schotse pootgoedvermeerdering slinkt met 5% tot net onder de 10.000 hectare. In Denemarken neemt de teelt met 6% af tot 5.400 hectare. De Belgen teelden enkele jaren geleden nog bijna 2.500 hectare pootgoed, maar dit jaar neemt de teelt af tot 1.850 hectare. Dat is 6,3% minder dan vorig jaar.

De areaalvermindering in de pootgoedteelt vloeit voort uit de opmars van fritesaardappelen. Hogere contractprijzen doen telers besluiten om meer consumptieaardappelen te gaan telen. Dat gaat ten koste van de ruimte voor pootgoed. Ook de graanteelt is in de afgelopen twee jaar uitgebreid.

Handelshuizen rekken sorteringseisen op

Nadat bekend werd dat het pootgoedareaal in zowel Nederland als Frankrijk met zo’n 2.500 hectare achteruitging, vreesde NEPG dat Noordwest-Europa dit jaar zo’n 10.000 hectare minder pootgoed zou telen. Zo’n grote teruggang zou de pootgoedvoorziening voor volgend jaar serieus in gevaar brengen. Een oppervlakte van 10.000 hectare voorziet het jaar erop 100.000 hectare consumptieaardappelen van uitgangsmateriaal, zo rekent de NEPG.

Uit de voorlopige cijfers voor aangifte van de keuring blijkt dat de teruggang in de zes genoemde landen nu uitkomt op zo’n 6.800 hectare. Handelshuizen maken zich wel zorgen over de pootgoedvoorziening van volgend jaar. Om dat probleem enigszins te ondervangen, worden de eisen aan de sortering opgerekt. Door grover pootgoed toe te staan, hopen de handelshuizen nog zoveel mogelijk kilo’s te kunnen afleveren.

Beheer
WP Admin