<em>Foto: Mark Pasveer</em> AlgemeenNieuws

‘Polarisatie doet natuur geen goed’

Polarisatie doet de natuur meer kwaad dan goed, zegt directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten. Tijdens het voorjaarsforum van Natuurmonumenten in kasteel De Haar in Haarzuilens riep de voorman van Natuurmonumenten op de stem van de middengroep meer te horen.

“Die stem laat zich niet vatten in oneliners of gemakkelijke oplossingen”, zegt Van den Tweel.

Van den Tweel constateert dat discussies die betrekking hebben op milieu en natuur vaak verzanden in het creëren van tegenstellingen tussen waar ze niet zijn: tussen natuur en jacht, tussen natuur en landbouw, of tussen natuur en industrie. Hij juicht toe dat er pittige debatten worden gevoerd, maar hij waarschuwt dat daarbij polarisatie altijd op de loer licht. Daarmee komt de oplossing volgens hem niet dichterbij.

Samenwerking noodzakelijk

Volgens Van den Tweel is het nodig dat verschillende belangengroeperingen echt gaan samenwerken en de enge focus op het eigen belang voorbij gaan. “De polarisaties in ons overlegmodel leidden regelmatig tot sterk verwaterde voorstellen, waar helemaal niemand gelukkig van wordt”, legt hij uit. “Sommige overlegtrajecten over natuur- en economiekwesties slepen al decennia, zoals het eeuwige mestdossier.”

Beheer
WP Admin