PluimveeNieuws

Pluimveefokkers, kuikenbroeders en exporteurs gaan Europees samen

Maldegem – De NOP-kringen Fokkers en Kuikenbroeders worden lid van de nieuwe Europese organisatie voor pluimveefokkers, kuikenbroeders en exporteurs van broedeieren en eendagskuikens, de European Life Poultry and Hatching Eggs Association (Elpha).

Dit werd woensdag besloten tijdens de gezamenlijke algemene jaarvergadering van deze NOP-kringen, gehouden bij Roxell in Maldegem (België), in een gezamenlijke bijeenkomst met de Belgische kuikenbroeders. Ook de Nederlandse Vereniging van Exporteurs van Broedeieren en Eendagskuikens (NVE) zal zich bij de nieuwe Europese belangenorganisatie aansluiten.

De drie Europese organisaties – de European Poultry Breeders (EPB; fokkers), de Association of European Hatcheries (AEH; kuikenbroeders) en de Association of European hatching egg, one-day olds and pullet exporters in the EU (EPEXA; exporteurs) – hadden eerder besloten hun krachten te bundelen en een gezamenlijke belangenorganisatie op te richten. De drie bestaande organisaties trekken nu al bij veel onderwerpen samen op. De Nederlander Cees Vermeeren is van alle drie de organisaties al secretaris. Hij wordt secretaris van de nieuwe organisatie.

De conceptstatuten voor ELPHA zijn klaar, begin 2015 moet de organisatie van start. De officiële aftrap is tijdens de Epexa-vergadering in juni in Noordwijk.

De Nederlandse fokkers, kuikenbroeders en exporteurs hebben een voortrekkersrol gespeeld bij het initiatief tot Europese samenwerking. Nederlanders spelen bestuurlijk een belangrijke rol binnen deze drie organisaties. Zo is Jacques de Lange voorzitter van zowel de Nederlandse als van de Europese vereniging van exporteurs van broedeieren en eendagskuikens. Anton Butijn is voorzitter van de NOP-kring Kuikenbroeders en een van de twee voorzitters van de AEH.

Paul van Boekholt (Hubbard/Novogen) was als voorzitter van EPB (tot mei 2014) vanaf het begin betrokken geweest en is nu nog rechtstreeks betrokken bij de oprichting van ELPHA.