Minister Lilianne Ploumen. Foto: ANP AlgemeenNieuws

Ploumen: TTIP topprioriteit voor Nederland

Nederland maakt van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en Verenigde Staten over een vrijhandelsverdrag een topprioriteit. Dat heeft minister Lilianne Ploumen gezegd.

De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zei dit tegen de handelscommissie van het Europees Parlement. Nederland is de eerste 6 maanden van 2016 voorzitter van de EU.

Miljardenverschuivingen mogelijk

Het vrijhandelsverdrag, TTIP genoemd, kan leiden tot miljardenverschuivingen in de agrarische handel tussen de EU en VS. De EU hoopt meer producten met hoge toegevoegde waarde zoals zuivel en wijn naar de VS te exporteren, maar vreest toenemende export van Amerikaans rund- en varkensvlees naar de EU. Nederland verkiest volgens Ploumen een goede boven een snelle deal.

Ploumen zei dat tijdens het Nederlandse voorzitterschap ook het ratificeren van een vrijhandelsovereenkomst met Canada belangrijk is. Een nieuwe centrumlinkse regering maakt dat het Canadese perspectief op de deal wat is veranderd. Het Europese perspectief ook: de EU wil dat eerder gemaakte afspraken over investeerdersbescherming wordt aangepast.

Onderhandelingen met Japan moeizaam

Ploumen noemde de vooruitgang in onderhandelingen tussen de EU en Japan ‘teleurstellend langzaam’. Japanse parlementariërs zouden willen dat bepaalde standaarden die zijn afgesproken binnen het Trans-Pacific Partnership (TPP) worden overgenomen in een verdrag. TPP is een handelsverdrag tussen onder meer de VS, Japan, Australië en Vietnam.

Malmström optimistisch over WTO

Bij dezelfde bijeenkomst toonde Eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström zich optimistisch over de progressie die in december is geboekt binnen de wereldhandelsorganisatie WTO. De Zweedse noemt het zelfs een ‘omslagpunt’. In december besloten de WTO-lidstaten om exportsubsidies voor landbouwproducten af te schaffen. De landen kwamen niet echt dichterbij een wereldhandelsakkoord.

De EU verstrekt geen exportsubsidies op landbouwproducten. Het instrument bestaat op papier nog wel, maar zal nu worden geschrapt. Malmström benadrukt dat door de deal nu een gelijker speelveld komt.

Beheer
WP Admin