Het risico op doodliggen is in een vrijloopkraamhok hoger. Met de BigLife wordt de zeug gewaarschuwd als ze op een big gaat liggen. VarkensNieuws

BigLife winnaar Beste Idee van Varkensland

Biologische varkenshouder Sander Baijens wint met zijn kunstmatig intelligent BigLife-systeem Het Beste Idee van Varkensland.

Het BigLife-systeem van Sander Baijens werd donderdagavond uitgeroepen tot winnaar van Het Beste Idee van Varkensland. BigLife gaat doodliggen van biggen tegen. Het is een kunstmatig intelligent camerasysteem waarmee het gedrag van kraamzeugen in vrijloopkraamhokken wordt gemonitord. Zodra een zeug op een big gaat liggen speelt de software het geluid van een krijsende big af waardoor de zeug weer zal op staan.

50% minder doodliggers

BigLife wordt recht boven een kraamhok gehangen met behulp van een magneet die daar vast wordt gemonteerd. Het apparaat is volgens Baijens met name in de eerste drie dagen na werpen van belang. Uit praktijktesten met 50 kraamzeugen blijkt dat alle zeugen goed reageerden op het signaal. De verwachting is dat het kan bijdragen aan een 50% reductie van het aantal doodliggers. Baijens basseert zich hierbij op de cijfers uit de biologische varkenshouderij waar gemiddeld 1,5 big per worp sterft door doodliggen. Een zeugenhouder heeft naar schatting 1 BigLife-camera per 20 zeugen nodig.

Begin 2023 op de markt

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan optimalisatie van het herkenningssysteem. Baijens verwacht dat dit begin 2023 klaar is waarna de BigLife op de markt komt.

Naast signalering van doodliggen werkt Baijens ook aan uitbreiding van het systeem met het volgen van het geboorteproces en de tijdsduur die een zeug besteedt aan het zogen van haar biggen. De varkenshouder krijgt via een app de benodigde meldingen op zijn telefoon.

Publieksprijs voor Health Injector

Bij de verkiezing van Het Beste Idee ging de publieksprijs dit jaar naar de Health Injector van Piglets Treatment Systems Met dit volautomatische injectieapparaat wordt precies de juiste hoeveelheid medicatie per dier afgegeven en behandelingen direct geregistreerd.
Meer artikelen over varkensdata lezen? Bekijk de themapagina hier.
Beheer
WP Admin