Esther Ouwehand, Partij voor de Dieren, tijdens een eerder Kamerdebat in de rol van landbouwwoordvoerder. - Foto: Roel Dijkstra AlgemeenOpinie

‘Partij voor de Dieren hapt naar lucht’

De Partij voor de Dieren (PvdD) zit in ademnood. De partij die zich al decennia inzet tegen de veehouderij zit in crisis en lijkt verscheurd door een interne strijd.

De Partij voor de Dieren – de partij die de afgelopen twintig jaar stelselmatig de strijd aanging met de veehouderij – blijkt al enige tijd te kampen te hebben met een interne machtsstrijd die deze week naar buiten kwam. Aanvankelijk leek het vooral te gaan tussen fractievoorzitter Esther Ouwehand en het partijbestuur. De bestuurders van de partij hadden Ouwehand onverwacht niet als lijsttrekker op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van de Tweede Kamer gezet. Zij zou daar in de ogen van het bestuur onvoldoende geschikt voor zijn.

Eerst op het schild

Een paar maanden geleden was dezelfde Ouwehand nog op het schild gehesen door datzelfde partijbestuur. De kwestie lag binnen de kortste keren op straat. RTL Nieuws, Nieuwsuur, de Telegraaf, de Volkskrant en andere media rolden over elkaar heen. De ene interne brief was nog niet uitgelekt of de volgende vertrouwelijke nota lag op straat.

Wat er precies achter de beweegredenen van het bestuur zat om Ouwehand niet als lijsttrekker voor te dragen, blijft ongewis. Het partijbestuur zei dat sprake was van ‘meerdere factoren’, waaronder een integriteitsschending door Ouwehand, zonder die verder te specificeren.

Het bestuursbesluit leidde tot consternatie binnen de Tweede Kamerfractie, bij de fractiemedewerkers, de provinciale en lokale volksvertegenwoordigers en bij de leden. De Kamerfractie toonde een grote verscheidenheid aan invalshoeken en de Kamerleden kozen in individuele verklaringen eigen bewoordingen. Een zondag vergaderen had niet tot eenheid geleid.

Leden in actie

Vervolgens kwamen de leden in actie. Zij eisten het opstappen van het bestuur en de voordracht van Ouwehand als lijsttrekker. Kamerlid Leonie Vestering werd het allemaal te veel. Zij liet het parlement dinsdagavond in verwarring achter, toen zij van achter het spreekgestoelte geheel onverwacht liet weten dat ze haar werk als Kamerlid “onder deze werkomstandigheden” niet langer kon doen.

Zij kenmerkte haar partij “als een geweldige groep mensen die samen onbevreesd strijden voor (….) de dieren, voor de natuur en voor de meeste kwetsbare mensen en kinderen hier en elders. Het raakt me, omdat onze stem meer dan ooit hard hiervoor nodig is. Die stem gaat steeds meer verloren vanwege een interne strijd.”

Lachen bij GroenLinks/PvdA, D66 en Volt

Kamerleden zochten naar woorden en waren ‘in shock’ (Caroline van der Plas), spraken over de lelijkheid van de politiek (Sandra Beckerman) en wensten de Partij voor de Dieren en Leonie Vestering sterkte. Laura Bromet was even stil: “Het politieke is ook persoonlijk en dat is op dit soort momenten erg moeilijk.”

Het PvdD-bestuur haalde deze week bakzeil. Esther Ouwehand keerde terug op de kandidatenlijst en tegelijk kondigde het bestuur zijn aftreden aan. Niet omdat ze over Ouwehand van mening is veranderd, maar “uitsluitend vanwege de ophef” binnen de partij. De partij is verscheurd, ligt op apegapen en lijkt de verkiezingen alleen nog maar te kunnen verliezen. GroenLinks/PvdA, D66 en Volt lachen in hun vuistje.

Reacties

Beheer
WP Admin