Esther Ouwehand, Partij voor de Dieren, tijdens een eerder Kamerdebat dit jaar over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Bestuur PvdD stapt op, Ouwehand toch kandidaat-lijsttrekker

Het partijbestuur van de Partij voor de Dieren (PvdD) draagt Esther Ouwehand alsnog voor als kandidaat-lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Dat staat in een verklaring die bestuurslid Marnix van der Werf heeft geplaatst op X, voorheen Twitter. Daarin staat ook dat alle bestuursleden per donderdag hun ontslag indienen.

Het vertrekkend partijbestuur blijft er wel bij dat het Ouwehand ‘niet geschikt’ vindt als politiek leider, gezien ‘recente meldingen omtrent integriteitsschending’. Vooral om die reden zei het bestuur afgelopen weekeinde Ouwehand te passeren en kondigde het aan met een andere lijsttrekker te komen.

Interne richtingenstrijd

Het intrekken van de voordracht van Ouwehand komt niet voort uit een ‘interne richtingenstrijd binnen de partij’, schrijft het partijbestuur woensdag aan de leden. De afgelopen week is die interne strijd als belangrijke reden aangegeven voor de breuk tussen Ouwehand en het bestuur. Het schrappen van Ouwehand als lijsttrekker door het bestuur ‘heeft uitsluitend betrekking op het feit dat wij Esther niet geschikt achten om het lijsttrekkerschap de komende vier jaar te vervullen. Ons standpunt daarin is de afgelopen dagen niet veranderd.’

De beslissing om Ouwehand op een zijspoor te zetten, deed een bom ontploffen binnen de partij. Een groot deel van de PvdD‘ers die actief zijn in gemeenten en provincies schaarde zich achter haar en eiste het vertrek van het partijbestuur. Ook de meeste Tweede Kamerleden van de partij spraken steun uit voor hun fractieleider. Alleen Leonie Vestering gaf dinsdag 12 september aan te stoppen als Kamerlid voor de PvdD, vanwege het conflict in haar partij.

Beoogde kandidatenlijst

‘Uitsluitend vanwege die ophef’ binnen de partij, heeft het partijbestuur nu besloten Ouwehand toch weer voor te dragen. Het zal donderdag 14 september de beoogde kandidatenlijst bekendmaken en maakt daarna plaats voor een nog te vormen interim-bestuur.

Toen Ouwehand in juli bekendmaakte opnieuw lijsttrekker te willen worden, stond het partijbestuur daar volop achter. “Esther heeft laten zien dat ze het gedachtegoed van de Partij voor de Dieren op overtuigende wijze voor het voetlicht kan brengen”, reageerde partijvoorzitter Ruud van der Velden destijds.

Lees meer over de verkiezingen!

Beheer
WP Admin