Eeen melkveehouder in de Biesbosch met trekker en veerpont op pad naar zijn koeien. - Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Pachtkamer draait opzegging pacht Staatsbosbeheer terug

Staatsbosbeheer (SBB) mag de pacht van ruim 50 hectare reservaatgrond in de Biesbosch bij Dordrecht niet beëindigen, nu de pachter niet akkoord gaat met wijzigingen in het pachtcontract. Dat heeft de Pachtkamer van de Rechtbank Rotterdam eind vorig jaar uitgesproken. De uitspraak is nu gepubliceerd.

Staatsbosbeheer wil de Thomaswaard in de Biesbosch inzetten voor de ontwikkeling van glanshaverhooiland. Het gaat om een natuurgebied met agrarisch medegebruik. Een rundveehouder gebruikt de 51 hectare voor zijn weidevleesbedrijf.

Botsende belangen

Staatsbosbeheer meldde zich in 2022 bij de boer met een voorstel om de pachtovereenkomst te wijzigen. Er kwam een groot aantal beperkingen op de grond. Tegelijk zou de pachtprijs worden verlaagd naar een bedrag van € 20 per hectare. De pachter ging niet akkoord met de voorwaarden, waarop Staatsbosbeheer de pachtovereenkomst opzegde.

De Pachtkamer in Rotterdam zegt dat Staatsbosbeheer dat niet mocht doen. Kort gezegd komt het erop neer dat het algemene belang om de reservaatgrond te ontwikkelen tot glanshaverhooiland niet opweegt tegen het belang van de boer. Hij wordt door de opzegging van het pachtcontract opeens geconfronteerd met decimering van zijn bedrijf van 120 naar 70 hectare.

Anders maatschappelijk bestaan gezin boer aangetast

De vleesrunderen van de veehouder weiden ongeveer acht maanden van het jaar in de Thomaswaard. Daarmee kwalificeren de dieren zich voor het Beter Leven-keurmerk, wat hem een hogere prijs oplevert. De boer heeft geen andere mogelijkheden om zijn vee te weiden. Kortom, zo oordeelde de Pachtkamer, opzegging van het contract zou ‘het maatschappelijk bestaan van de boer en zijn gezin aantasten’.

Staatsbosbeheer heeft weliswaar een rapport laten opmaken waarin staat dat er kansen zijn voor de ontwikkeling van glanshaverhooiland, maar die kansen zijn klein. Het is maar de vraag of de wens van Staatsbosbeheer haalbaar is, oordeelt de Pachtkamer.

De herziening van de pachtovereenkomst is niet redelijk. Dus is er ook geen reden de pachtovereenkomst te beëindigen nu de boer die wijziging niet accepteerde, aldus de Pachtkamer.

Reacties

  1. Beste verslaggever Braakman,
    Ik heb hem na wat zoekwerk wel gevonden, maar voor de geïnteresseerde lezer is het handig als u het nummer vermeld waarmee de uitspraak is gepubliceerd (rechtspraak.nl , ECLI:NL:RBROT:2023:11605).

  2. SBB probeert het gewoon: als we deze pachter met een onzinverhaal van de grond af kunnen krijgen dan lukt dat bij anderen ook wel.

Beheer
WP Admin