Flevoland heeft de duurste pachtgrond van de hele Europese Unie. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Pachtgrond duurst in Nederland

Nederland is koploper in de Europese Unie als het gaat om pachtprijzen.

Nederlandse boeren betalen gemiddeld € 836 per hectare pachtgrond. Dat is ruim dan 13 keer zo veel als hun collega’s in hekkensluiter Slowakije, waar de pachtprijs gemiddeld slechts € 62 per hectare per jaar is. Dat meldt Eurostat, het Europese statistiekbureau.

Flevoland duurste regio Europese Unie

Binnen Nederland springt Flevoland er uit met een gemiddelde pacht van € 1.721 per hectare, ongeveer het dubbele van het landelijk gemiddelde. Flevoland is daarmee meteen ook de duurste regio van de hele Europese Unie. Flevoland is ook de regio met de hoogste koopprijzen voor grond, bleek eerder al uit cijfers van Eurostat.

Goedkoopste pachtgrond Zweden en Slowakije

Het allergoedkoopst is de pachtgrond in twee Zweedse regio’s (€ 25/ha) en in een een gebied in Slowakije (€ 42/ha). Het gaat hier om permanent grasland. Die categorie is overal waar dat geregistreerd is de goedkoopste grond met een gemiddelde van € 39 in Slowakije tot € 337 in Ierland. Bouwland kost per hectare in diezelfde landen € 79 tot € 337.

De cijfers gaan over het jaar 2021. Van Italië zijn geen gegevens beschikbaar over dat jaar. In andere jaren lagen de pachtprijzen in Italië op een vergelijkbaar hoog niveau als in Nederland.

Eurostat krijgt de gegevens via Wageningen ER. In de genoemde prijzen zijn alle verschillende pachtvormen verwerkt.

Meer lezen over agrarisch vastgoed? Check het dossier!

Reacties

 1. Wat ik dan weer mis in dit artikel: Hoe hoog zijn de directe betalingen (Europese Subsidies) per hectare in deze landen?

  Flevoland kooprijs € 100.000
  Pachtprijs € 1.700
  Subsidie € 350

  Slowakije koopprijs € 7.000
  Pachtprijs € 42
  Subsidie € 48

 2. In de italiaanse po-vlakte is de grondprijs ook heel hoog. Hetzelfde voor akkerland op de azoren ( portugal).
  Hoge grondprijzen zijn natuurlijk heel stoer maar het maakt de kostprijs te hoog. En nederlandse grondbezitters hebben nauwelijks rendement wat ook niet gunstig is om het pachtareaal te behouden.

 3. Inderdaad prachtige bedrijven in Flevoland maar je zal om wat voor reden dan ook wat vergeten hebben in het verleden…, mag je nu een hectare per jaar overmaken.

Beheer
WP Admin