Hij is geluidstechnicus, zij geeft pilates en samen runnen Boy en Wendela een gezin en een gevarieerd boerenbedrijf.
Samen romantisch kaasmaken, dat bleek niet te werken. Nu maakt hij de kaas en zorgt zij voor de vermarkting. Maar kaas produceren is slechts een onderdeel van het veelzijdige bedrijf van Boy en Wendela Griffioen. En ja, die geplande vrije middag schiet er regelmatig bij in.
Lees verder onder foto
Boy Griffioen (38) en Wendela Griffioen-Bogerd (37), zoons Melle (12) en Feije (11) wonen in Weesp (NH).
Boy Griffioen (38) en Wendela Griffioen-Bogerd (37), zoons Melle (12) en Feije (11) wonen in Weesp (NH). Ze hebben De Groene Griffioen , een biologisch bedrijf met 60 melkkoeien en 50 stuks jongvee/ossen op 40 ha gras en 45 ha natuurgrond. Ze maken kaas en zuivel, hebben een streekproductenwinkel, verhuren een ontvangstruimte annex muziekstudio, verzorgen boerderijeducatie, ontvangen groepen en hebben een zelfpluk-groentetuin. Daarnaast geeft Wendela pilateslessen en is Boy freelance-geluidstechnicus met als specialiteit klassieke muziek.
Lees verder onder foto
Boy is behalve boer ook geluidstechnicus, hij heeft een studio aan huis en werkt elke zondagochtend in het Concertgebouw.
Boy
Na de middelbare landbouwschool wilde ik niet direct het bedrijf van mijn vader overnemen. Ik dacht aan een ander soort werk, en als ik al in het bedrijf wilde, dan wilde ik graag biologisch. Daarop volgde ik 4,5 jaar lang een opleiding in de muziek. Ik hield altijd al van muziek en speelde hoorn in een orkest. Zo werd ik freelance-geluidstechnicus. Het was de bedoeling om daarna te kiezen tussen de boerderij en de muziek, maar beide bleek leuk, vandaar dat het een combinatie is geworden. Dat is soms best een uitdaging. Als je de techniek doet bij een radio-uitzending of een voorstelling is er geen rek mogelijk, dus als er iets kapot gaat dat voor het melken gerepareerd moet worden, dan is dat wel een probleem.
Wendela werkt graag via een vastomlijnd stappenplan en ik niet. Ik pas mijn plan steeds aan
Wendela en ik zijn nu achttien jaar samen, het bedrijf runnen we elf jaar samen. Eerst deed ik het bedrijf met mijn vader, toen kwam Wendela er bij, toen stagiaires en nu runnen we het samen met drie medewerkers. Wendela is van de details, ik ben van de grote lijnen. Zelf ben ik wat chaotisch, maar ik ben wel goed in analyses van bovenaf en het in elkaar puzzelen van de planning. Wendela werkt graag via een vastomlijnd stappenplan en ik niet. Ik pas mijn plan steeds aan tot we zijn waar we willen zijn. Op zondagochtend werk ik in het Concertgebouw. Er is dan iemand om te melken en Wendela doet de stallen. Als ik om 13.00 uur thuiskom dan pak ik op wat er nog moet gebeuren, alhoewel ik wel hoop dat alles al klaar is. We proberen de zondag verder vrij te houden. Word ik twee dagen ingehuurd als technicus, bijvoorbeeld in Duitsland, dan is het lastiger om dit thuis op te vangen.
De kaasproductie neemt Boy voor zijn rekening, dat samen doen met Wendela bleek niet te werken.
In de zomer plannen we altijd twee weken vrij om met z’n vieren weg te gaan. Dit kan dankzij de medewerkers. De medewerkster van de winkel woont hier op het erf, wat handig is. Als er iets is dan trekt ze aan de bel. We hebben hier veel verschillende disciplines: de groentetuin, de zuivel, het melkvee en de winkel. Omdat iedereen zelfstandig werkt, komen er nog wel eens bestellingen binnen. Daarvoor hebben we een groepsapp waarin we vragen ‘voor wie is dit?’ Organisatorisch gaat het hier steeds beter.
Lees verder onder foto
Het bedrijf heet De Groene Griffioen is is een biologisch bedrijf met 60 melkkoeien en 50 stuks jongvee/ossen op 40 ha gras en 45 ha natuurgrond.
Wendela
De balans vinden tussen tijd met ons gezin, het bedrijf en ons freelance werk is wel eens moeilijk. Zelf geef ik pilatesles. Ik vind het fijn om buiten de deur les te geven en geconcentreerd met een groep bezig te zijn. Lunch en diner eten we met onze zonen, aan tafel. Dat vinden we belangrijk, maar het vergt soms samenwerking. Dan schil ik de aardappelen, dopt Boy de bonen en zetten de jongens het op het vuur. Ze kunnen best veel en zijn zelfstandig. Ze hebben een eierwijkje, verkopen eieren en verdienen er geld mee.
We doen alles zelf. Boy maakt de kaas, ik verzorg de bestellingen. Maar we werken ook samen met andere partijen. Zo is er een bedrijf dat hangop en yoghurt maakt. Sinds een half jaar nemen we op woensdag vrij. Maar als de winkel nog niet open is, de medewerkster nog niet aanwezig is en er staat wel een klant voor de deur, dan ga ik toch even helpen. Laatst hebben we geprobeerd om een terrasje te pakken toen we bij een middelbare school voor de oudste gingen kijken, maar het werd toch kaas bezorgen omdat we in de buurt waren.
Toen we kaas wilden maken had ik een romantisch beeld hoe we dat samen zouden doen. Zijn manier van werken is echter heel anders
Zelf ben ik goed in organiseren en communiceren; gastvrouw zijn, omgaan met consumenten, iedereen aandacht geven, de website, de nieuwsbrief en de administratie. Keuzes maken vind ik dan weer moeilijk. In de winkel staan is niet de sterkste kant van Boy. Hij is wel weer erg handig, hij kan alles: van een ziek kalf verzorgen tot internet repareren. Doordat ik de boodschappen haal, bepaal ik wat er op tafel komt. Boy kan ook koken, alleen zit dat qua tijdsplanning klem tussen het melken en mijn lessen. Toen we kaas wilden gaan maken, had ik een romantisch beeld hoe we dat samen zouden doen. Zijn manier van werken is echter zo anders dan de mijne dat dat niet ging en dat hij nu de kaas maakt. Hij is flexibeler dan ik, ik bereid veel meer voor. Toen we de jongens nog naar school brachten, deed Boy dat twee ochtenden. Maar op vrijdag, als hij ook kaas maakte, kwam hij in tijdnood. Daardoor werd de kaas minder lekker. Toen moesten we kiezen: jongens halen of kaas maken. Daar komen we dan ook wel weer uit. Als er maar lekkere kaas in het schap ligt vinden we het beiden prima.
Wendela werkt volledig mee op het bedrijf. Zij verzorgt vee en gaat over de winkel, de website, de nieuwsbrief en de administratie.