Foto: Familie Pronk BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Thomas: het regent hier ’s zomers niet

Opvolger Thomas Pronk (20) gaat het bedrijf van zijn ouders in Portugal overnemen.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Ik wil meer met precisietechniek gaan doen voor bijvoorbeeld het plaatsspecifiek bemonsteren van de grond. Zo kan ik gerichter bemesten, maar ook gerichter beregenen. Het regent hier ’s zomers niet. Om mais te kunnen telen, beregenen we met pivots. Nu krijgt alles evenveel, terwijl niet op alle plekken evenveel water nodig is. Daar is dus besparing mogelijk.”

Verder nog veranderingen in gedachten?

“Ik denk na over kringlooplandbouw. Dan zou ik wel stallen moeten gaan bouwen om de mest op te kunnen vangen. Nu hebben we geen stallen, er is alleen een loods voor opslag en een plek waar de drinkautomaat voor de kalveren staat. De koeien lopen permanent in de wei. Dat kan goed in dit klimaat. We zitten vlakbij de kust, ’s zomers wordt het meestal niet warmer dan 25 graden, ’s winters komt het niet onder de 5 graden. Geen stallen hebben scheelt flink in de kosten. Wel of geen kringlooplandbouw, is dus wel een dilemma. Dan gaan de kosten omhoog. En die verdien je niet makkelijk terug. We produceren genoeg: 10.000 liter per koe met 3,8% vet en 3,3% eiwit. We hebben wel geprobeerd om ons te onderscheiden met iets als weidemelk, maar dat slaat hier niet aan. Melk is hier melk, alles wordt hetzelfde uitbetaald.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Zet ik een deel apart om studieschuld mee af te lossen. De rest gaat op aan onderhouds- en vervangingsdingetjes op het bedrijf. Grond? Nee, we komen nu al mest te kort. De grond is hier schraal, soms zit er amper 1% organische stof in. Bovendien is de prijs de laatste jaren verdubbeld, van € 10.000 naar € 20.000 per hectare. Voor deze streek is dat veel. We verwachten dat de prijs op termijn weer zal zakken, eventueel kopen we dan wat bij.”

Over 5 jaar dan…

“Ben ik afgestudeerd en heb wat meer van de wereld gezien. Mijn ouders stimuleren dat ook. Ik ben al op verschillende plekken geweest, maar zou graag nog eens in Canada willen kijken en werken. Met al die ervaring op zak, wil ik dan gaandeweg het bedrijf overnemen.”

 • Stallen zijn er niet, alleen voor het jongee is er onderdak. - Foto's: familie Pronk

  Stallen zijn er niet, alleen voor het jongee is er onderdak. – Foto’s: familie Pronk

 • De koeien worden opgehaald voor het melken.

  De koeien worden opgehaald voor het melken.

 • Voeren van mais en krachtvoer gebeurt buiten in de openlucht.

  Voeren van mais en krachtvoer gebeurt buiten in de openlucht.

 • Geen stallen hebben, scheelt flink in de kosten.

  Geen stallen hebben, scheelt flink in de kosten.

 • Het bedrijf telt 380 melkkoeien, er is in totaal 150 hecatare land.

  Het bedrijf telt 380 melkkoeien, er is in totaal 150 hecatare land.

 • Het bedrijf teelt mais voor eigen gebruik. Mest is er vrijwel altijd te weinig, de grond is hier schraal en bevat op sommige plekken minder dan 1% droge stof.

  Het bedrijf teelt mais voor eigen gebruik. Mest is er vrijwel altijd te weinig, de grond is hier schraal en bevat op sommige plekken minder dan 1% droge stof.

 • Beregenen is noodzakelijk aangezien het 's zomers in dit deel van Portugal niet regent. Hiervoor worden pivots gebruikt.

  Beregenen is noodzakelijk aangezien het ’s zomers in dit deel van Portugal niet regent. Hiervoor worden pivots gebruikt.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@proagrica.com.

Beheer
WP Admin